Home Vijesti „TEŽAK, ALI LIJEP I PLEMENIT POSAO“: Tanja Kerović, jedina žena u...

„TEŽAK, ALI LIJEP I PLEMENIT POSAO“: Tanja Kerović, jedina žena u Srpskoj komandir policijske stanice

0

Uprkos predrasudama da postoje “muški” i “ženski” poslovi, sve više žena bavi se pozivima, koji su, ne tako davno, bili rezervisani isključivo za pripadnike “jačeg pola”. Jedan od njih je policijski. Da žene mogu da ga profesionalno, savjesno i odgovorno obavljaju, dokaz je komandir Policijske stanice u Janji, Tanja Kerović, jedina žena u Srpskoj koja obavlja ovu dužnost.

Tanja Kerović u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske radi više od dvije decenije. Završila je Višu školu unutrašnjih poslova, a nakon toga i Fakultet bezbjednosti. Dužnost komandira Policijske stanice u Janji obavlja od 2015. godine. Rukovodi sa 46 zaposlenih, među kojima je osam žena, piše RTRS.

– Ovo je jedan težak, zahtjevan, ali i lijep, plemenit posao. Tu smo za ljude kojima je pomoć potrebna, ljude kojima treba zaštita i mislim da je to ono što većinu pripadnika policije vodi, a mene svakako – ističe Kerovićeva.

Prava žena moraju se poštovati svakodnevno, a ne samo 8. marta – danu kada se najviše govori o njihovoj ulozi i značaju koji imaju u društvu, poručuje Kerovićeva.

– Mislim da je za sve žene policajce najveći izazov upravo da pokažu da mogu ravnopravno i jednako efikasno i uspješno kao i muškarci obavljati ovaj posao. Mislim da sve žene u policiji imaju tu želju, i da im je to najveći izazov. Trenutna situacija je dobra što se tiče odnosa polova u ovoj službi – kaže ona.

Tanja Kerović je članica “Mreže žena MUP RS”, koja je u cilju promovisanja i primjene principa rodne ravnopravnosti i demokratičnosti u obavljanju policijskog posla, formirana 2011. godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske zaposleno je oko 1.500 žena.