Home Vijesti TITOVI PIONIRI IZ CIJELE JUGE U BANJALUCI Zašto su komunisti postali “subotari”?

TITOVI PIONIRI IZ CIJELE JUGE U BANJALUCI Zašto su komunisti postali “subotari”?

0

Prije 76. godina, na današnji dan,  u Jajcu je održano drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, čuvenog AVNOJ-a, i to se smatra rođendanom Titove Jugoslavije.

Tim povodom danas su u Banjaluku, na “zborno mjesto” stigli ostarjeli Titovi pioniri iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, njih ukupno tridesetak, koji će se sutra zaputiti u Jajce da, sa malim zakašnjenjem, proslave Dan Republike.

Slaviće, dakle, 29. novembar, ali 30. novembra, jer godišnjicu AVNOJ-a i rođendan SFRJ, države u kojoj su proveli najljepše godine mladosti, iz objektivnih razloga ne mogu obilježiti danas. Kako objašnjava Mirko Raca, predsjednik banjalučkog Društva “Josip Broz Tito”, stari komunisti su, silom prilika “postali subotari”.

– Društva “Josip Broz Tito” iz svih gradova dogovorila su se prije nekoliko godina da Dan Republike slavimo subotom – prije ili poslije 29. novembra. Moramo tako, jer među našim članovima nisu samo penzioneri, ima i dosta zaposlenih ljudi, a znate kakvi su današnji kapitalisti. Niko ne da slobodan dan, ni kad ti je dijete bolesno, a kamoli za proslavu rođendana države, koja na našu žalost, više ne postoji – kaže Raca.

Ipak, zastave za petokrakom i ostali rekviziti su spremni, a kozaračko kolo će se, obećavaju, sutra igrati ispred Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, bez obzira na to što meteorolozi najavljuju kišu i tmurno vrijeme. Ako su vijećnici AVNOJ-a mogli kroz kišu neprijateljskih kuršuma 1943. stići u Jajce, mogu i oni, poručuju, proslaviti Dan Republike kako dolikuje.

(Srpskainfo)