Home Vijesti Totalna rasprodaja imovine BH Airlines

Totalna rasprodaja imovine BH Airlines

0

BH Airlines je kao stečajni dužnik objavio oglas u kojem prodaje jedan avion, prateću opremu za avione, rezervne dijelove za avione, namještaj, kompjutere…

U oglasu, odnosno javnom pozivu za prodaju metodom slobodne nagodbe, priložen je spisak od osam LOT-ova, a na prvom se nalazi avion tipa CASA 212-200 Cd (serijski broj SIN302, reg. oznaka T9-ABA). Riječ je o letjelici namijenjenoj za prevoz tereta, mada se rekonfiguracijom unutrašnjosti može osigurati 20-ak sjedećih mjesta.

U okviru opreme za vazdušni saobraćaj, BH Airlines prodaje avionske stepenice, pokretne stepenice i rezervne dijelove za putnički avion tipa ATR. Takođe, BH Airlines u stečaju prodaje alat za podmazivanje aviona, boce za alat i merdevine.

Na spisku su telefaks, ručna radio stanica, motorole i antene, kao i vozila poput viljuškara i mašina za čišćenje.

Prodaje se i namještaj pa se na LOT-ovima nalaze pult korišten kao recepcija, ormari, plakari, vitrine, komode, radni stolovi, klub stolovi, police za arhivu, kasa, digitroni i pisaće mašine.

Informatička oprema nije zaobiđena, pa se u oglasu spominju i računari, laptopi, skeneri, modemi, ruteri i slinčo. Od “bijele tehnike” tu su i TV aparati, telefoni, tosteri, muzička linija, aparat za kafu, ledomat, mikrovalna.

Pravo učešća imaju svi građani BiH i pravna lica uz plaćanje 10 odsto depozita. Ponude se dostavljaju do 25. septembra, a otvaraju 27. septembra 2018. godine.

Sličan oglas propala kompanija je objavila i početkom godine. Posljednji komercijalni let BH Airlinesa je obavljen 11. juna 2015. godine, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku o gašenju ove kompanije. Neslavni završetak kompanije krunisan je 2017. godine kada su dijelovi posljednjeg putničkog aviona BH Airlinesa iz Sarajeva poslani u Njemačku gdje se nalazio kupac kojem je HETA prodala imovinu ugašene jedine bh. aviokompanije.

Bh Airlines je ugašen zbog, između ostalog, enormnih dugova Hypo banci odnosno HETA-i koji su na kraju dostigli 50 miliona KM. Za uništenje jedine i nekada uspješne bh. avio kompanije niko nikada nije odgovarao. Više od 40 radnika kompanije za sve je okrivilo Vladu FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem.