Home Svijet Tramp prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje (VIDEO)

Tramp prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje (VIDEO)

Američki predsjednik Donald TrAmp doputovao je u Demilitariziranu zonu (DMZ) između dviju Koreja gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Džong Unom. Trump i Kim susreli su se na liniji razgraničenja, a Kim je Trumpa pozvao da prošetaju duž granice i prijeđu zajedno granicu. Tramp je time postao prvi američki predsjednik ikad koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

Tramp je tada rekao kako će Kima pozvati u Bijelu kuću, što je i učinio. CNN piše kako Kim zasad nije odgovorio.

“Ovo je istorijski trenutak”, rekao je Kim Džong-un.

“Prelazak preko te linije razgraničenja je velika čast”, rekao je Trump dodajući da njega i Kima veže veliko prijateljstvo.

“Događaju se divne stvari. Sreli smo i sviđamo se jedan drugom od prvog dana”, rekao je Tramp novinarima.

Tramp je prije sastanka s Kimom s južnokorejskim predsjednikom Mun Jae-inom posjetio stražarsko mjesto na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane DMZ-a, koje gleda na Sjevernu Koreju, gdje je razgovarao s američkim i južnokorejskim vojnicima.

Ovo je prvi Trampov posjet DMZ-u, a na jučerašnjem sastanku s južnokorejskim predsjednikom izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Kim je u posljednji trenutak prihvatio poziv američkog predsjednika da se sastane s njim u DMZ-u, u vrijeme dok je približavanje dviju zemalja u zastoju zbog spora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.