Home Svijet Tramp prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje (VIDEO)

Tramp prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje (VIDEO)

0

Američki predsjednik Donald TrAmp doputovao je u Demilitariziranu zonu (DMZ) između dviju Koreja gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Džong Unom. Trump i Kim susreli su se na liniji razgraničenja, a Kim je Trumpa pozvao da prošetaju duž granice i prijeđu zajedno granicu. Tramp je time postao prvi američki predsjednik ikad koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

Tramp je tada rekao kako će Kima pozvati u Bijelu kuću, što je i učinio. CNN piše kako Kim zasad nije odgovorio.

“Ovo je istorijski trenutak”, rekao je Kim Džong-un.

“Prelazak preko te linije razgraničenja je velika čast”, rekao je Trump dodajući da njega i Kima veže veliko prijateljstvo.

“Događaju se divne stvari. Sreli smo i sviđamo se jedan drugom od prvog dana”, rekao je Tramp novinarima.

Tramp je prije sastanka s Kimom s južnokorejskim predsjednikom Mun Jae-inom posjetio stražarsko mjesto na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane DMZ-a, koje gleda na Sjevernu Koreju, gdje je razgovarao s američkim i južnokorejskim vojnicima.

Ovo je prvi Trampov posjet DMZ-u, a na jučerašnjem sastanku s južnokorejskim predsjednikom izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Kim je u posljednji trenutak prihvatio poziv američkog predsjednika da se sastane s njim u DMZ-u, u vrijeme dok je približavanje dviju zemalja u zastoju zbog spora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.