Home Svijet Tramp traži od Senata da odobri članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u

Tramp traži od Senata da odobri članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u

0
epa06883114 US President Donald J. Trump (L) and US Secretary of State Mike Pompeo during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je zatražio od Senata da odobri Sjevernoj Makedoniji da postane 30. članica NATO saveza.

– Prosljeđujem na savjet i odobrenje Senatu da ratificira protokol o sporazumu sa Sjevernom Makedonijom o pridruženju Sjevernoatlantskom ugovoru – navodi Tramp u saopćenju.

Protokol o pridruženju potpisale su sve države članice NATO-a u Briselu 6. februara. Proces je usmjeren prema prijestonicama savezničkih zemalja, u kojima će protokol biti ratificiran u skladu s nacionalnim procedurama država članica.

– Puna ratifikacija protokola omogućit će Sjevernoj Makedoniji da bude dio Sjevernoatlantskog ugovora i članica Sjevernoatlantske ugovorne organizacije (NATO) – izjavio je Tramp.

On je pohvalio Sjevernu Makedoniju kao “pouzdanog američkog sigurnosnog partnera”.

– Tražim od Senata da pruži savjet i odobrenje i moja administracija stoji spremna da vas izvijesti i pomogne vam u tim razmatranjima – zaključio je Tramp.

Sjeverna Makedonija, ranije Makedonija, promijenila je ime na osnovu Prespanskog sporazuma iz juna 2018. s Grčkom.

Grčka, članica NATO-a i EU dugo se protivila zvaničnom imenu Makedonije, jer njena regija na sjeveru zemlje nosi isto ime.

Zbog veta Atine, spor je bio glavna prepreka makedonskim ambicijama da se pridruži NATO-u i EU.