Home Ex-Yu Trampu digli spomenik u Sloveniji: I djeca mu se smiju

Trampu digli spomenik u Sloveniji: I djeca mu se smiju

0
U jednom selu u Sloveniji, osvanuo je spomenik predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu. Slovenija je, podsjetimo, domovina njegove supruge Melanije Tramp.

Spomenik je nešto viši od sedam metar, nalazi se u mjestu Sela pri Kamniku, oko 30 kilometara od Ljubljane, napravljen je od drveta i američkom predsjedniku se vjerovatno neće svidjeti, piše “Washington post”.

Tramp je na spomeniku odjeven u plavo odjelo sa crvenom kravatom, a u njegovim plavim očima ogleda “žestina” u pogledu, piše dalje “Washington post”. Njegova desna ruka uzdignuta je sa stegnutom pesnicom, a cijela statua liči na “božićnu krckalicu za orahe”.

Čini se, međutim, da statua još nije dovršena, s obzirom da su na njoj i dalje postavljene merdevine, dok je u blizini vidljiva gomila drvene građe.

Statua je postavljena preko puta lokalne vatrogasne stanice, na maloj raskrsnici na putu koji mještani koriste za odlazak na svoje poslove u Ljubljanu, dodaje američki list.

Čovjek koji je osmislio statuu i koji je dao intervju za lokalnu televiziju, ali i koji nije imenovan, kaže da je imao ideju da Trumpa predstavi u stilu Supermena ili čuvene njujorške Statue slobode, piše “Washington post”.

Umjetnik, kojem je u izradi spomenika pomogla grupa mladih ljudi kazao je kako spomenik predstavlja provokaciju, zato što je svijet pun populizma.

List piše i da je statua postavljena tako da Trampovo lice gleda u pravcu Melanijinog rodnog sela Sevnice, koje je napustila kao mlada djevojka kako bi se posvetila karijeri manekenke.

Avaz