Treba li gradskom parlamentu nova oprema, opozicija tvrdi: Dobar nam je i „Windows 98“

Nadležni su odlučili da modernizuju gradsku Skupštinu i konačno promjene opremu iz prošlog vijeka, međutim, opzicija tvrdi – imamo i prečih problema.

„Da li je ovo moguće“, „opet sve ispočetka“ ili „koji je ovo vijek“ riječi su banjalučkih odbornika koje se mogu čuti na gotovo svakoj sjednici gradskog parlamenta.

Stara oprema i operativni sistem iz devedesetih često se kvare, što usporava rad Skupštine, jer nekada samo registrovanje odbornika traje više od 15 minuta.

Međutim, vijest da će gradski parlament staru opremu zamijeniti novom odbornici opozicije dočekali su sa mnogo kritika, a posebno im je za oko zapala cijena, koja, kako tvrde iznosi 400.000 KM.

– Oprema jeste loša, modernizacija je svakako potrebana, ali tek kada se riješe neki bitniji problemi. Nema smisla da se novac koristi za ovakve stvari, jer mi se snalazimo i ovako, a narod ima prečih problema – kaže odbornik Aleksandar Petković (SDS).

Dodaje da će modernizaciju Skupštine podržati kada za to dođe vrijeme, ali da u ovom momentu za to nema mjesta.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega Draško Stanivuković (PDP) koji je još na sjednici Skupštine kritikovao ovaj prijedlog, i nabrajao probleme građana, koji su, kaže, preči od novih mikrofona.

– Pola Paprikovca nema kanalizaciju, čovjek na Čokorima nema vodu, a mi dajemo toliki novac za mikrofone. Pa pola odbornika ih uopšte ne korist. Nikad se ne javljaju da diskutuju. Garantujem da bi se i sam predsjednik Skupštine bunio protiv ovih 400.000 KM za operemu da je sada na mom mjestu – rekao je Stanivuković, te dodao da podržava sve novitete, ali tek kad svi budu imali vodu i kanalizaciju.

Na sve kritike predsjednik Skupštine, Zoran Talić odgovara da će novac za novu opremu biti omogućen od strane jedne međunarodne organizacije, ali nije precizirao da li se radi o 400.000 KM, kao što opozicija tvrdi.

– Oprema u gradskoj Skupštini je stara 16 godina. Još uvijek se koristi operativni sistem “Widows 98” i sve je zastarjelo. Imali smo i situaciju gdje je došlo do pada kompletnog sistema i dalji rad je bio onemogućen, a glasanje smo obavili ručno – kaže Talić za Srpskainfo.

Dodaje da ih je stanje potaklo da naprave projekat i pokušaju da dođu do eksternih sredstava za rješavanje ovog problema.

– Projekat, koji smo uradili i uputili jednoj međunarodnoj organizaciji, kada je u pitanju softverski dio projekta digitalizacije Skupštine, je dobio zeleno svjetlo, a u narednom vremenskom periodu ćemo obavijestiti medije i širu javnost o detaljima. Napominjem da je riječ o bespovratnim sredstvima odobrenim od strane ove međunarodne organizacije – naglašava predsednik Skupštine.

Talić objašnjava da se Skupština modernizuje upravo kako bi se svim odbornicima olakšao posao, a gradski parlament bio što efikasniji i bolji.

Međutim, pojedini odbornici i dalje u ovom vide samo trošenje novca, koji je mogao poslužiti u neke druge svrhe.

Modernizacija po uzoru na Novi Sad

Nadležni su tokom posjete Novom Sadu razgovarali sa čelnicima ovog grada o načinu na koji su oni riješili ovaj problem i digitalizovali gradski parlament.

–  Po dolasku na mjesto predsjednika donio sam odluku da se smanji količina štampanog skupštinskog materijala. Tada se štampalo 90 kompleta, sada je broj smanjen i sve se šalje u digitalnoj formi. Načinili smo, prve korake ka digitalizaciji gradskog parlamenta, kao i rješavanju problema dotrajalosti skupštinske sale i opreme – rekao je Talić.

(Nezavisne)