Home Vijesti Treća posjeta najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića bosanskim piramidama

Treća posjeta najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića bosanskim piramidama

0

Treća posjeta najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića bosanskim piramidama i praistorijskim tunelima u Visokom trajala je pet dana, od 3.-7. maja 2021. Ovaj put Novak je došao sa suprugom Jelenom i djecom Stefanom i Tarom, kako je i najavio prošle godine. Najuzbudljiviji događaj posjete bila je ekspedicija Novaka i Semira duboko u podzemne tunele, u sekciju ispunjenu vodom, koja je zatvorena za posjetioce. Novak je imao privilegiju da uđe u prostor u koji ljudska noga nije kročila posljednjih pet hiljada godina.

U punoj zaštitnoj opremi, s kacigama i baterijama, mala tročlana istraživačka ekipa bila je u mogućnosti da vidi dokaze gradnje tunela i suhozidova milenijumske starosti. Kretali su se po tlu s otopljenom glinom u koju su noge upadale i teško se izvlačile, hladna voda im je prolazila kroz zaštitnu opremu, a onda su se provlačili ispod niskih svodova. Atmosferi su doprinosili kristalno bistra i čista voda, odlično disanje, tajanstveni ‘nevidljivi’ pratioci i osjećaj potpunog mira. Na kraju tunela, ušli su u komoru iz koje vode dva nova tunela, ali su bila ispunjena šljunkom. Tu su predahnuli, opustili se i osjetili nevjerovatan duhovan spokoj.

Nakon posjete tunelima, novinar najtiražnijeg dnevnog lista u BiH je konstatovao da su Đoković i Osmanagić svojim prijateljstvom i aktivnostima više uradili na korektnim odnosima u regionu nego pojedini političari u posljednje tri decenije. Novak je govorio o saradnji, prijateljstvu i miru kao viziji budućnosti, a Semir o komunikaciji, razumijevanju i gostoprimstvu koje dolazi is srca Bosne i Balkana.

Novak Đoković je najbolji svjetski teniser svih vremena. Proglašavan je i za najboljeg sportistu svijeta. Kroz svoju fondaciju, daje milionsku podršku najmlađim, a pomaže u humanitarnim akcijama širom svijeta (www.novakdjokovicfoundation.org). Dr Semir Osmanagić je član ruske Akademije prirodnih nauka, autor 18 knjiga o drevnim civilizacijama prevedenih na 17 jezika i pronalazač bosanskih piramida i tunela (www.semirosmanagic.com).

Ovdje možete pogledati video s ove uzbudljive ekspedicije:

Napomena: Sve lokacije u Visokom, piramide, tuneli i park ‘Ravne 2’, otvoreni su za posjete svih 365 dana u godini.