Home Lifestyle Trening štiti od prehlade i gripe

Trening štiti od prehlade i gripe

0

NAUČNE studije su potvrdile da blaga do umerena redovna fizička aktivnost može da ublaži tegobe i trajanje simptoma infekcija gornjih disajnih puteva. Takođe, smatra se da su ljudi koji vežbaju čak za 50 odsto otporniji na respiratorne infekcije od onih koji pretežno sede tokom dana. Ipak, savetuje se da se ne preteruje sa fizičkim naporom, jer se u tom slučaju iscrpljuje organizam i smanjuje imunitet.

Fizička aktivnost ne samo da čini organizam otpornijim na bolesti, već poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, kontroliše telesnu težinu i štiti od bolesti, kao što su dijabetes, osteoporoza, ili kancer.

Dakle, savet je umeren trening. To može da bude brzo hodanje, plivanje, vožnja sobnog bicikla, ples, lagano trčanje ili joga. Sve aktivnosti bi trebalo da traju od pola sata do sat vremena.

Plivanje i vožnja sobnog bicikla

Plivanje ima brojne dobrobiti, a jedna od njih je i da povećava gustinu kostiju. Zbog toga se preporučuje onima u stanju osteopenije, obolelima od degenerativnog reumatizma i reumatoidnog artritisa. Vožnja sobnog bicikla ima slične efekte. Čuva zglobove i jača mišiće.

Joga

Vežbe joge deluju umirujuće na um, razgibavaju telo i relaksiraju. Naročito se preporučuju obolelima od hipertenzije, jer prirodno snižavaju povišene vrednosti krvnog pritiska.

Ples i lagano trčanje

Ove aktivnosti povoljno deluju na rad srčanog mišića, naročito ples. Osim što podiže puls, kretanje uz prijatnu melodiju i ritam opušta nerve i doprinosi boljem raspoloženju.

Hodanje po snegu

Uz dobru obuću i odeću i zaštitu kože kremama, hodanje po snegu se preporučuje u svakoj životnoj dobi. Za one koji se otežano kreću zbog problema sa bolovima, reumom ili drugim bolestima, savet je da prilikom pešačenja po snegu koriste štapove.