Home Zdravlje TRIKOVI: Kako pržena hrana da postane zdravija?

TRIKOVI: Kako pržena hrana da postane zdravija?

0

Većina voli prženu hranu. Ukoliko ste među njima i vi i ne želite da se odreknete vrelog ulja, a hoćete da jedete zdravije, pratite ove trikove.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vjerovatno najbolje koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će zadržati svoje nutritivne vrijednosti i kvalitet. Najbolje je koristiti Virgin ili Extra Virgin. Ove oznake ukazuju da je dodato manje hemikalija tokom proizvodnje.

Neka ulje bude čisto

Ukoliko pržite u fritezi, važno je da ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a jelo će vam imati ukus zagorjelog. Ako koristite staro ulje, ono je vjerovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate ostatke hrane iz ulja, a drugi je da ga redovno mijenjate.

Zdravije pohovano bez glutena

Ljudi obično za pohovanje koriste bijelo brašno koje sadrži gluten, pa se dobro veže za hranu. Ipak, brašno koje ima mnogo glutena podrazumijeva da će hrana upiti mnogo masti. Koristite pirinčano ili kukuruzno brašno.

Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu

Još jedna stvar koja može da pomogne kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode bikarbone. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i prethodni trik, izvjesno je da će vam obrok biti zdraviji.

Održavajte temperaturu ulja

Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni Celzijusa. Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo više masnoće. S druge strane, ako ga pregrijete, zagorjeće, što nije ni malo ukusno, a još manje zdravo.

Ukoliko možete, prednost dajte fritezi umjesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na ubrusu da biste odstranili višak masnoće.

Lifehack.org