Home Banjaluka Trim-staza uskoro i u Trapistima: Radovi od iduće sedmice

Trim-staza uskoro i u Trapistima: Radovi od iduće sedmice

0

Banjaluka će uskoro dobiti još jednu trim-stazu, nakon one u parku Mladen Stojanović koja svakodnevno privlači na stotine rekreativaca, potvrdio je direktor banjalučkog Šumskog gazinstva Velibor Stanić.

Prema njegovim riječima, već iduće sedmice počeće izgradnja trim staze pod nazivom Trapisti – Kolonija, u dužini od 1.100 metara. Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvija Grad i Šumsko gazdinstvo, u okviru strateških nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju.

U okviru tih planova, danas je u Gradskoj upravi pezentovan i detaljan eleborat budućeg arboretuma na području šume u Trapistima, zbirku drvenastih biljaka gajenih na otvorenom prostoru, koja bi predstavljala jedinstvenu atrakciju na gradskom području.

– Angažovali smo profesore sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakluteta koji su izradili elaborat, koji detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijede da bi Trapisti i Banjaluka dobili arboretum, koji bi predstavljao jedinstvenu prirodnu oazu – kazao je Stanić.

Budući arboretum prostiraće se na oko 100 hektara, a podizanje zasada odvijaće se u više faza.

– U pitanju je veliki posao koji će trajati godinama. Do kraja ove godine, počećemo sa čišćenjem i uklanjanjem smeća i otpada sa ovog prostora, obilježavanje spoljašnjih granica arboretuma i drugim pripremnim poslovima – zaključio je Stanić.

(Blic)