Home Vijesti “Trka za život” za liječenje Borisa Bjedova (VIDEO)

“Trka za život” za liječenje Borisa Bjedova (VIDEO)

0

U Brčkom se sprovodi još jedna “Trka za život” kako bi se prikupio novac za transplataciju bubrega Brčaka Borisa Bjedova (39). Akciju je pokrenulo istoimeno udruženje iz Brčkog.

Za transplataciju bubrega u Francuskoj Borisu je potrebno 110 hiljada maraka. Kako nam je i sam rekao, Vlada distrikta je, na inicijativu njegovih prijatelja, već izdvojila 50 hiljada, koji su uplaćeni u Otvorenu mrežu, te nedostaje još 60 hiljada kako bi Boris, inače otac dvoje djece, nastavio da normalno živi i funkcioniše.

– Na inicijativu drugara je sve pokrenuto. Ja sam imao psihičku blokadu, kako tražiti pomoć, jer nisam u životu nikada ništa tražio, tako da, ovaj, imao sam tu blokadu. Oni su inicirali, podnijeli zahtjev Vladi u svoje ime, Vlada je odobrila 50 hiljada i to je bila neka inicijalna kapisla da se krene dalje. Međutim, 50 hiljada je nedovoljno pošto transplatacija košta 110, 60 hiljada je još potrebno da se prikupi da bi se realizovalo to. Tako da sam prisiljen da krenem u akciju prikupljanja novčanih sredstava – rekao nam je Boris.

Borisovi bubrezi su prestali da normalno obavljaju svoju funkciju prije osam godina. Njegova majka se ponudila da bude donor, ali je u međuvremenu i sama oboljela od dijabetesa. Bjedov se nada da će se novac ipak prikupiti, a cijelu situaciju znatno mu je olakšalo i to što je prije dva mjeseca dobio i stalno zaposlenje uprkos činjenici da često, zbog dijalize, mora biti odsutan sa posla.

– Svakom znači posao, a pogotovo ljudima koji su bolesni, koji nemaju mogućnost da traže posao za puno radno vrijeme. Jer ja sam spriječen da radim ponedeljak, srijedu i petak. Ja moram otići na terapiju i završiti to. Poslije terapije sam nemoćan,slab, tako da taj dan jednostavno ne mogu da pristupim radnim obavezama. Međutim, eto oni su mi izašli u susret. Rekli su kada možeš dođeš, odradiš. Kada ne možeš, ne moraš i to je to. Mislim to je. Ne znam. To je sam čin, perfektan – priča Boris.

Njegov poslodavac ne smatra da je učino neko posebno djelo i kaže da se ne želi eksponirati u tom smislu. Ipak, ako će ovakv primjer podstaći i druge da zaposle ljude koji idu na dijalizu, odlučio je da govori o tome.

– Ono što je možda još bitno napomenuti je da takvi ljudi koji imaju određene poteškoće u suštini na drugoj strani vrate mnogo većom odgovornošću i pouzdanošću. Po meni on nipočemu ne zaostaje za ostalim radnicima i ni po čemu, hajde da kažemo, njegov status ovde nije poseban. On je potpuno realan i potpuno opravdan – rekao je za Elta HD Siniša Dabić, direktor “EMT elektro inžinjering” Brčko.

Akciju za prikupljanje preostalog iznosa koji je Bjedovu potreban za liječenje podržala je i humanitarna organizacija “Trka za život”. Kažu da im je u sedam godina rada, ovo deseta velika akcija, te se nadaju da će svoju trku za Borisa, uspješno privesti kraju u toku decembra.

– Prvog decembra smo zajedno pokrenuli akciju da skupimo tih 60 hiljada. Aktivirali smo humanitarni M tel broj 14 16 koji je aktivan do kraja decembra ali čim smo pokrenuli akciju mnogi su nam se javili. I sportski klubovi, i KUD-ovi i evo već redamo. Imamo nekih desetak događaja pred nama i sinoć je bio između ostalog jedan – kaže Boro Ilić, predsjednik organizacije “Trka za život”.

Iako kažu da život nema cijenu, Borisu je ipak potrebno tih 60 hiljada maraka, da bi došao do ozdravljenja. Ukoliko želite podržati njegovu trku za život, dovoljno je da pozovete broj 14 16 ili da svoje navčane donacije uplatite na neki od računa. Ne zaboravite da vaše malo, nekome zaista može da znači mnogo.

(ELTA TV)