Home Vijesti Tropic neće kupiti Mercator! Novi kupac ili stečaj?

Tropic neće kupiti Mercator! Novi kupac ili stečaj?

0

Ukoliko uskoro ne nađe kupca za preostale prodajne objekte, Mercator u BiH završiće u stečaju.

Ovo je za portal SrpskaCafe potvrdio dobro obaviješten izvor iz ove kompanije, koja nije uspjela naći zajednički jezik sa najvećim banjalučkim tržnim lancem – Tropicom o prodaji maloprodajnih objekata, ali i tržnog centra u Aleji Svetog Save.

U upravi Mercatora svjesni su da će ionako loši poslovni rezultati biti još lošiji kada sa radom počne Delta Siti, novi veliki šoping mol u Banjaluci, koji će, neuporedivo većim brojem butika, ali i drugih sadržaja, odvući kupce iz njihovog objekta u Aleji. Zbog toga se užurbano traga za novim kupcem.

Kako nam je potvrđeno, radnicima je upućena poruka da već počnu tražiti novi posao, jer će, ukoliko se nešto drastično ne promijeni, ubrzo završiti na birou.

Naš izvor navodi da je ovo samo nastavak aktivnosti započetih još početkom ove godine, kada je Mercator započeo proces tzv. monetizacije velikih tržnih centara po ubrzanom postupku na nivou cijele grupe, uključujući BiH. Ovaj proces podrazumijevao je prodaju objekta koji se potom uzimaju pod najam od novog vlasnika, kako bi se dobio svjež kapital.
Iz Mercatora BiH ranije su medijima izjavili da se praksa nove uprave pokazala uspješnom na primjeru Mercatora Beograd.

– Današnji trend u svijetu posmatra “sell i lease back” (prodaj pa unajmi prodano) kao uobičajenu praksu, tako da će prodavnice Mercatora BiH nastaviti raditi na istim lokacijama, jer se uz prodaju paralelno potpisuju dugoročni ugovori o najmu prodavnica. Želimo istaći da je tenderska dokumentacija upućena isključivo međunarodnim real estate investitorima – rekli su tada iz Mercatora BiH i dodali kako će nastaviti uspješno poslovanje te da potencijalna prodaja nekretnina neće uticati na njihov rad, kao ni na broj radnih mjesta u njihovim prodavnicama.

Ipak, današnja situacija pokazuje drugačije. Plan o odvajanju Mercatora od Konzuma, odnosno preuzimanju određenog broja prodavnica očito, nije uspio.

Smjene u Konzumu

Da stvari ne idu po planu i da nešto dobro ne štima u cijeloj ovoj priči, potvrđuje i nedavna smjena vodećih ljudi Konzuma u BiH. Dosadašnji direktor, Tomislav Bagić, kao i izvršni direktori, Tomislav Primorac i Kristina Alebić, smijenjeni su sa svojih funkcija, a na čelo ove trgovačke kompanije imenovan je Nihad Imširović.

Podsjećamo, rukovodstvo Konzuma smijenjeno je desetak dana nakon što su objavljeni rezultati poslovanja u prvoj polovini ove godine, a prema kojima lanac supermarketa u BiH bilježi pad prihoda i broja kupaca.

Iz uprave Tropica rekli su nam da su pokazali zainteresovanost za kupovinu trgovačkog lanca Mercator i uputili svoju ponudu.

– No, uzimajući u obzir činjenicu da su pregovori još u toku, javnost će o konačnom ishodu biti blagovremeno obaviještena – rekli su u Tropicu.

(Srpska Cafe)