Home Banjaluka U Banjaluci obilježen “Ljubičasti dan”: Epilepsija nije doživotni poremećaj

U Banjaluci obilježen “Ljubičasti dan”: Epilepsija nije doživotni poremećaj

0

Oboljeli od epilepsije nisu nasilni niti duševno bolesni, a ova bolest za oboljele ne bi trebalo da bude prepreka za normalan, srećan i ispunjen život, poručili su iz udruženja

 

Na Trgu Krajine u Banjaluci danas je obilježen “Ljubičasti dan” – Međunarodni dan pružanja podrške osobama sa epilepsijom i njihovim porodicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje je organizovalo Udruženje oboljelih od epilepsije Republike Srspke koje je u fazi osnivanja s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti.

Aktivisti su građanima dijelili ljubičaste balone i letke u kojima se nalaze osnovne informacije o ovoj bolesti, da oboljeli nisu nasilni niti duševno bolesni, da ova bolest nije doživotni poremećaj, jer se u 60 odsto slučajeva epilepsija može kontrolisati lijekovima i da ne treba da bude prepreka za normalan, srećan i ispunjen život.

Jelena Borić, predsjednik udruženja, rekla je da je osnovni cilj i osnivanja udruženja i današnjeg obilježavanja smanjenje stigmatizacije oboljelih.

“Mnogi oboljeli ne žele o tome da govore, imaju velikih problema u vrtiću, školi i prilikom zapošljavanja”, rekla je ona.

Vlade Simović, predsjednik Skupštine Udruženja oboljelih od epilepsije RS u osnivanju, rekao je da je ovo nepredvidiva bolest koja je često i traumatična, te nije dovoljno istražena.

“U našem društvu se dešava stigmatizacija prije svega prema djeci koja su oboljela od epilepsije, prema onima koji bi trebalo da rade i koji su punoljetni te pokušavaju da nađu posao, dok poslodavci gledaju loše na tu činjenicu”, rekao je Simović.

Naglasio je da je posebno zakazao obrazovni sistem koji nije dovoljno pripremljen za rad sa djecom koja boluju, pa ona moraju da rade i sve aktivnosti kao i druga djeca, poput rada fizičkog u punom kapacitetu ili odlazaka na ekskurzije.

“Pored toga, zdravstveni sistem nije dovoljno obučen za bolest epilepsije i nemamo centar za borbu protiv nje koji bi bio jako koristan. Zato smo i pokrenuli ove aktivnosti, koje su dobile veliku podršku. Možemo se boriti protiv toga tako što ćemo stalno edukovati javnost, kao i škole i zdravstvene ustanove o tome šta je to epilepsija”, rekao je Simović, koji je otac djeteta koje je sa pet godina dobilo epilepsiju.

 

“Susretala sam se sa stigmom i diskriminacijom kako na poslu, tako i u privatnim odnosima. Progovorimo o tome, ovo nije mračni srednji vijek i nad nama ne treba da bude vršen egzorcizam, u nama nisu đavoli, mi smo ljudi od krvi i mesa, naučite kako da nam pomognete kada imamo napad”, poručila je Jelena Opačić, članica udruženja, koja je prvi epi napad imala prije pet godina nakon traumatičnog događaja koji je doživjela.

Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da je u RS-u oko 6.000 oboljelih od epilepsije.

AA/Nezavisne