Home Vijesti U braku 71 godinu, a 80 godina u ljubavi

U braku 71 godinu, a 80 godina u ljubavi

0
U braku smo 71 godinu, a 80 godina u ljubavi. Odrasli smo jedno kraj drugog, dijelile su nas samo dvije kuće, zajedno smo išli u školu. Volimo se kao i prvog dana. Imali smo po 17 godina kada smo se uzeli. Zato sada imamo dvije ćerke i sina, pet unučadi i pet praunučadi.

Ovako, za “Novosti”, priča Dimitrije (88) Vatković, iz Dublja, kod Svilajnca, koji će sa Dragicom (88) 29. januara obilježiti 71 godinu braka. Sada će to biti simbolično, jer su 18. avgusta prošle godine u restoranu “Rujna zora” u Grabovcu “na veliko” proslavili dijamantsku svadbu. Dva dana prije njihove svadbe na jednom beogradskom splavu unuk Miloš (30) pravio je svadbu sa Tunišankom Amani.

Dragica i Dimitrije dan započinju poljupcem, a svakog dana idu na kafu u Svilajnac “mercedesom”, koji vozi Dimitrije. On kaže da bi svoju izabranicu i dan-danas vodio po svijetu, ali ne može, jer se ona teško kreće.

– Mnogo bih volio kada bismo mogli da se podmladimo. Toliko mi je žao što je prošla mladost. Znam da je to nemoguće. Ipak sam srećan, jer se nas dvoje toliko volimo da kad nas pogodi neka ljubavna pjesma, odmah nam krenu suze. Takve ljubavi su veoma rijetke – dodaje vitalni dekica dok mu glas podrhtava od suza koje pokušava da sakrije.

Dragicu, takođe na ivici suza, ozari osmijeh dok se sjećala lijepih dana. Dimitrije, kaže, nikada nije zaboravio njen rođendan, ni druge važne datume, a cijelog života ju je obasipao poklonima i pažnjom.

– U kasnijim godinama najvažnija je tolerancija. Oboje smo tolerantni. Doduše, ja sam umela da budem ljubomorna ako bi gledao neku drugu ženu…

– To mora da se prođe. Ali, nismo se ljutili jedno na drugo, niti smo se svađali. Krevet nas je uvijek mirio – prekida je vragolasti Dimitrije.

Vrijedni Vatkovići, koji su radni vijek proveli u Francuskoj, znali su da su jedno za drugo još dok su u kolu razmenjivali usplamtele poglede. Bili su srećni, kažu, što su mogli da se drže za ruke dok su igrali.

– Poslije bismo malo stajali na kapiji i pričali. Kao za inat, moja baba je uvijek sjedela ispred kuće i nisam mogla da ga poljubim – priseća se Dragica.

PROSIDBA

Dimitrije kaže da je jedne večeri sa ocem Božidarom i majkom Stojanom otišao kod Cenića da isprose Dragicu. Njen deda nije htio da da njivu u miraz, pa su se vratili bez mlade. Ubrzo su ponovo otišli da je prose, a Dragičini su pristali na miraz. Dimitrije kaže da bi je uzeo i da njeni nisu pristali da daju njivu.

PUNA KUĆA

Dragica kaže da joj nije bilo lako kada se udala, jer je došla u punu kuću. Pošto je bila najmlađa, morala je sve da sluša, ali i da pomaže oko velikog imanja i punih staja i obora.

– Mnogo sam ga voljela, pa sam se uklopila i ništa mi nije bilo teško – iskrena je Dragica.