Home Vijesti U Sloveniji rekordna 192 slučaja zaraze virusom korona

U Sloveniji rekordna 192 slučaja zaraze virusom korona

0

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 192 nova slučaja zaraze virusom korona (3645 testova) dok novih smrtnih slučajeva nije bilo, objavila je u petak slovenačka vlada.

Riječ je o najvećem broju novozaraženih na dnevnom nivou od početka epidemije, u drugom epidemijskom talasu u kojemu se u posljednje dvije sedmice broj novozaraženih dnevno kretao oko sto ili manje.

Do sada je najveći broj novozaraženih bio prošlog četvrtka, kada je potvrđeno 137 slučajeva infekcije.

Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji s novim je podacima povećan na 5.007, trenutno je aktivno 1.509 slučajeva, a u bolnicama je 59 pacijenata koji se liječe od kovida-19, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Do sada je od posljedica kovida-19 umrlo 145 ljudi, prenosi Hina.

Četvrtina novooboljelih u posljednja 24 sata je sa područja Ljubljane. Incidencija virusa korona u Sloveniji (broj novih zaraza na 100.000 stanovnika uposljednjih 14 dana) iznosi oko 70.

Najveći broj novozaraženih je u dobi od 45 do 54 godina, a glavna izvor širenja virusa su nekontrolisana druženja poput rođendanskih proslava i zabava u privatnim prostorima i lokalima. Ali, povećava se i broj zaraženih među zdravstvenim radnicima i radnicima i štićenicima u domovima za starije, rekla je Nuška Čakš Jager iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) za Slovenačku televiziju.

Virus se nekontrolisano širi, upozoravaju infektolozi.

Radi se o vrlo velikom porastu novozaraženih iako uz veliko povećanje broja testiranih, kazala je epidemiolog Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za kovid-19.

Prema njenim riječima, oko četvrtine novozaraženih dolaze iz karantina, odnosno izolacije, što ukazuje na to da je velika mogućnost da će se zaraza širiti jer ostali novozaraženi i njihovi kontakti nisu na vrijeme otkriveni.

“Još uvijek imamo vrlo mnogo zaraza nepoznatog izvora, što može značiti da se virus nekontrolisano širi, a to je vrlo zabrinjavajuće”, kazala je Beovićeva.

Zbog porasta broja novih infekcija u susjednim državama Slovenija će iduće sedmice revidirati svoju listu “crvenih”, epidemiološki nesigurnih destinacija jer je situacija s virusom korona pogoršana i u Mađarskoj i Austriji.

Andrej Šter iz konzularnog odjela ministarstva vanjskih poslova rekao je da građani treba da razmisle da li bi trebalo da sada putuju u inostranstvo, ako se zaista ne radi o putovanju koje se ne može odložiti.

Let’s block ads! (Why?)