Home Svijet U Venecuelu stigli ruski vojnici

U Venecuelu stigli ruski vojnici

0

Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je večeras portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio slijetanje dva ruska aviona u Venecuelu, koji su prevozili vojnike i teret, prenosi TASS.

– Nismo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje.

– Uvjereni smo da nije nadležnost tehničkog tijela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procjenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsjednika Huana Gvaida – poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Rusija, prema njenim riječima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države i u zakonskom okviru.

– Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisali Rusija i Venecuela u maju 2001. godine – rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema pisanju lista “El komersio” dva ruska aviona, “Antonov” An-124 i “Iljušin” Il-76 sletjela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletjela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

Tanjug