Home Banjaluka Učenici dobili stipendije Grada, studentima isplate sve do novembra

Učenici dobili stipendije Grada, studentima isplate sve do novembra

0

Gradske stipendije za 1.194 učenika za prošlu školsku godinu su u potpunosti isplaćene, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema podacima resornog odjeljenja, ovih dana su uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata za ovu godinu. Istovremeno, kažu, ovih dana je isplaćena i sedma stipendija za 318 studenata koje Grad pomaže na ovaj način.

– Studenti će osmu stipendiju dobiti u septembru, dok će im u u oktobru biti isplaćene dvije. Time će biti završena isplata svih stipendija – rekli su u ovom odjeljenju.

Iz Grada najavljuju da će, početkom idućeg mjeseca biti raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2018/2019 godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija: stipendije za uspjeh u školi odnosno studiju, stipendije prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja.

Za stipendije je planirano da bude izdvojeno 1,6 miliona KM. Stipendije za učenike su 80 KM i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

(Blic)