Home Banjaluka Učenici iz Bileće skupljaju otpad i tokom raspusta

Učenici iz Bileće skupljaju otpad i tokom raspusta

0

U Bileći je i tokom školskog raspusta nastavljena akcija „Reciklaža nije gnjavaža“, koju su pokrenuli učenici četvrtog razreda bilećke Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

Nakon što je krajem juna treća tura otpada, teška oko četiri tone, odvezena iz Bileće, akcija je nastavljena u julu, a prikupljanje otpada ponovo je zakazano za početak i polovinu avgusta.

Značaj akcije „Reciklaža nije gnjavaža“ prepoznali su roditelji, nastavnici, vlasnici ugostiteljskih, zanatskih, trgovačkih objekata, brojni privrednici i stanovnici Bileće, a priključili su joj se i učenici iz drugih odjeljenja šestih razreda, kao i đaci četvrtog i petog razreda.

Učenici su ovu akciju počeli sa namjerom da prave mozaike od čepova, a kada su vidjeli koliko je njihova sredina čistija i kako okruženje pozitivno reaguje pokrenuli su akciju skupljanja materijala za reciklažu.

Njihov cilj je da prodajom otpadnog materijala prikupe dio novca potreban za nastavnu ekskurziju 2020. godine.

Mirjana Albijanić, razredni starješina VI2 odjeljenja, ističe značaj akcije ne samo za njeno odjeljenje, nego i sve učenike koji su se priključili.

– Ovakve aktivnosti stvaraju radne navike, djeca rado prihvataju da tako kreativno ispune svoje slobodno vrijeme. Oni se ovim akcijama uče i drugarstvu i saradnji – kaže ona.

Bilećani navode da je, zahvaljujući učeničkoj akciji, u njihovom gradu mnogo manje otpada, papira i „pet“ ambalaže.