Home Banjaluka Učenici u Mišinom Hanu idu u neuslovnu školu

Učenici u Mišinom Hanu idu u neuslovnu školu

0

Skoro mjesec dana je prošlo od početka školske godine, a đaci u banjalučkom naselju Mišin Han još uvijek pohađaju nastavu u neobnovljenoj školi, koja je stradala za vrijeme velikog nevremena u julu.  Roditelji ne kriju ogorčenje i zabrinutost. Dali su i rok nadležnim institucijama za početak radova, inače, poručuju neće biti nastave.

Tužne slike osnovne škole u Mišinom Hanu. Oguljeni zidovi, polupani prozori, uništena stolarija, a poslije današnje kiše voda je u učionicama. I tako već puna dva mjeseca, od kada je ovaj kraj pogodilo nevrijeme koje je na školi, ali i mnogim mjesnim objektima pričinilo veliku materijalnu štetu. Uprkos ovim problemima, djeca i dalje idu u školu.

Tako će biti još samo ove sedmice, poručuju zabrinuti roditelji, jer uslovi za normalno odvijanje nastave ne postoje.

„Ovo je zadnja sedmica našeg roka, što smo mi roditelji dali. Došao sam jutros da vidim da li su radovi krenuli, ali međutim vidite i sami da radovi nisu krenuli. Direktor nam se ne javlja. Sazvao je danas neki roditeljski sastanak pa ćemo vidjeti na čemu smo. Međutim, ne krenu li radovi tokom ove sedmice u ponedeljak djeca neće ići u školu. Stojim iza svih roditelja, svi roditelji me podržavaju. Tender je završen, a radovi ne kreću, ali ovo se nije smjelo ovako čekati. Uslovi su katastrofalni, djeca se razbolijevaju, vlaga je u učionicama. Znači, ovo nije 21.vijek.“ , kaže jedan od mještana Mišinog Hana Petar Meseldžija.

Nakon julskog nevremena, dolazili su predsjednik Republike i gradonačelnik Banjaluke kako bi dali podršku građanima. Međutim, ostalo je na tome, poručuju roditelji. Kažu i da krivicu za ovakvo stanje snosi i direktor škole Duško Petrović.

„Dva mjeseca je od toga nevremena prošlo, niko ništa. Niko ništa! Sem nas roditelja se niko ne bori. Direktor ništa ne preduzima. Znači, prije svake školske godine treba postojati dopis ministarstvu da li ima osnovnih uslova za početak nove školske godine. On je vjerovatno poslao, ali ljudi ovdje nema nikakvih uslova. Nikakvih uslova nema. Znači, ovo je nemoguće.“, poručuje Petar Meseldžija.

Zbog čega se kasni sa sanacijom škole pitali smo predsjednicu Vlade Željku Cvijanović. Ona nije dala konkretan odgovor, osim što se pohvalila da je za realizacije projekata koji obuhvataju rekonstrukcije, sanacije, dogradnju ugroženih objekata i izgradnju novih škola izdvojeno 125 miliona maraka.

„Širom RS ili su u proceduri ili imate negdje raspisivanje, tj ušlo se u raspisivanje procedure ili su već uveliko radovi u toku, negdje čak i završeni.“ , kazala je Cvijanovićeva.

Kazala je da se za ovaj problem obratimo predstavnicima resornog ministarstva. Iz ministarstva kažu da su rekonstrukcije svih škola koje se vode pod imenom „Milutin Bojić“ u Potkozarju u toku.

„U područnoj školi u Verićima smo završili rekonstrukciju krova. U Mišinom Hanu je odobreno 70 hiljada maraka za rekonstrukciju stolarije i tamo je u toku tenderska procedura. U centralnoj školi je odobrena rekonstrukcija mokrih čvorova, jer tamo već unazad više decenija ništa nije rađeno.“, kaže pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS Radmila Kocić-Ćućić.

Ako su sredstva odobrena, a tender prošao, roditelji pitaju zašto se nije krenulo sa radovima?

Oni su danas održali sastanak sa direktorom škole Duškom Petrovićem koji im je obećao da će radovi krenuti u ponedeljak 01. oktobra.

Ako toga dana ne krenu radovi, poručuju da će djecu vratiti kućama i da će bojkotovati nastavu, jer djeca ne smiju boraviti u neuslovnim prostorijama.

(BN)