Home Banjaluka Udar munje oborio sistem elektronske naplate putarine u Jakupovcima

Udar munje oborio sistem elektronske naplate putarine u Jakupovcima

0

Udar munje u stub rasvjete kod naplatnih kućica u Jakupovcima kod Laktaša “krivac” je što juče nije radio sistem elektronske naplate putarine na ovom mjestu. Vozači koji koriste ovaj sistem morali su gotovinski da plate putarinu na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Objašnjavaju to u javnom preduzeću “Autoputevi RS”, ističući da je zbog udara munje u noći između ponedjeljka i utorka nastao kvar na ovom sistemu.

– Zbog velikog elektronskog pražnjenja onemogućen je rad tri od ukupno četiri ENP trake. Ekipe su na terenu i očekujemo da kvar uskoro bude otklonjen – ističu u ovom preduzeću.

Ovo nije ni prvi put da se tako nešto desilo. Sistem elektronske naplate putarine na ovoj naplatnoj stanici, kažu u “Autoputevima”, u proteklim danima više puta je bio “meta naponskih poremećaja na niskonaponskoj mreži, zbog čega je došlo do kvara na elektronskim uređajima, a samim tim i do kvara u ENP traci jedan”.

– S obzirom na osjetljivost opreme pomoću koje funkcioniše sistem ENP, otklanjanje kvara potrajalo je duže nego što smo očekivali, ali je sistem u potpunosti proradio još prošlog utorka, odnosno 7. avgusta. Nažalost, vremenske neprilike, koje su tokom noći zahvatile područje laktaške opštine, ponovo su prouzrokovale kvar na sistemu koji bi trebalo da bude otklonjen u što kraćem roku – naveli su u ovom preduzeću.

Osjetljiva elektronika

Tvrde i da ovako veliki kvarovi na ovom sistemu nisu česti.

– Glavni uzrok ovakvih kvarova su kolebanja naponskih prilika na niskonaponskoj mreži, a osjetljiva elektronika jednostavno nije u stanju da trpi velike oscilacije u naponskom stanju – objašnjavaju u javnom preduzeću.

Jedan od vozača koji je juče bio na ovoj naplatnoj stanici požalio se da je morao da plati putarinu iako na svom elektronskom računu ima uplaćeno čak 200 KM za putarinu. U “Autoputevima RS” ističu da to ne znači da će vozači u ovoj situaciji dva puta platiti putarinu, jer će sav iznos koji imaju na elektronskom računu na njemu i ostati.

– Prolaskom kroz traku, predviđenu za manuelnu naplatu putarine, ne dira se iznos novca na računu za ENP. Kada ENP trake budu u funkciji, vozači će na svojim računima imati isti iznos, koji su imali i prije kvara – kažu u “Autoputevima RS”.

Na ovom autoputu, inače, trebalo bi da se izgrade i tri nove naplatne kućice – u Novoj Topoli, Aleksandrovcu i Čatrnji.

(Blic)