Home Region Uhapšen najozloglašeniji Crnogorac

Uhapšen najozloglašeniji Crnogorac

0

Vođa “škaljarskog klana” Jovica Vukotić, koji je uhapšen u Turskoj sa lažnim dokumentima, i koga Grčka potražuje zbog krijumčarenja 136 kilograma kokaina, ima pozamašnu krimi karijeru.

Vukotić je, kako su ranije izvještaval mediji, blizak saradnik Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina, na koju je osuđen zbog organiziranog kriminala.

Sigurnosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem i povezuju ga sa “izvjesnom dozom nasilja” i krijumčarenjem droge, ali je zanimljivo da je samo jednom pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.

U spuškom zatvoru je proveo devet mjeseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002, kada je imao 21 godinu.

Prije više od četiri godine osuđen je i na tri mjeseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu.

– Vođe klanova uvijek imaju ljude, vojnike, tjelohranitelje, koji će da uz dobro nagradu, preuzmu odgovornost i krivicu na sebe, posebno kada je oružje u pitanju, pa čak i droga. A za ubistva je već druga priča. Iako se vjeruje da stoje iza pojedinih likvidacija, oni nikada sami ne prljaju ruke, već za to angažuju ljude. Da bi se došlo do njih kao naručioca, treba uhapsiti egzekutora, profesionalca koji za sobom ne ostavlja tragove i dalje odmotavati klupko – kaže sagovornik “Kurira” blizak sigurnosnim službama.

Posljednja pravosnažna oslobađajuća presuda, za pucnjavu u u diskoteci “Madam Koko” u julu 2012. kada je ranjen Dejan Deković, potvrđuje da glavne osobe za koje se vjeruje da rukovode klanovi, rijetko kada odgovaraju, a i kada odgovaraju kazne su simbolične. Jer, Jovanov brat Igor je osuđen na osam mjeseci zatvora, a Jovan Jovanović, za koga se vjeruje da je član ovog klana, na 14 mjeseci zatvora. U startu tužilaštvo ih je sumnjičilo za pokušaj ubistva, ali je kasnije to preinačeno i optuženi su za izazivanje opšte opasnosti za šta je blaža kaznena politika.

Prilikom pretresa Vukotićeve kuće i blindiranog vozila, u decembru prošle godine, nađen je pištolj, ali vlasništvo oružja nije bilo moguće povezati sa njim, jer je krivicu na sebe preuzeo Nikšićanin Petar Damjanović, koji je zbog toga i robijao. Damjanović je inače ubijen ubrzo poslije izlaska iz zatvora, a njegovo tijelo je nađeno zakopano prije dvije sedmice u cetinjskom naselju Kobilji Do, piše “Kurir”.

NAPADI

Braća Vukotić, nekoliko puta bili su meta napada u Kotoru i Beogradu. Još 2008, na priobalnom putu u Dobroti kod šanka “Malibu”, na Jovičinin BMV ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

Na kuću Jovičinog i Igorovog oca Veska u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, a u eksploziji niko nije povrijeđen, mada je oštećeno nekoliko parkiranih automobila.

RAT

Škaljarska grupa poznata je po ratu sa kavačkim klanom, u kome je do sada, na obje strane, u Crnoj Gori i Srbiji, gdje imaju bliske saradnike, ubijeno više osoba. Rat je počeo krajem 2014. kada je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina. Prva žrtva u ratu Goran Radoman, blizak upravo škaljarcima.

LJUBAV

Osim po ratu između škaljaraca i kavčana, o Jovanu Vukotiću su pisalo i na stranama “žute štampe” zbog veze sa manekenkom iz Beograda Dejanom Živković, inače kćerkom Radomira Živkovića, bivšeg ambasadora Srbije u Kongu. Podsjetimo, Dejana je i bivša djevojka tenisera Damira Džumhura.

Vukotićevbih fotografija u javnosti je veoma malo, a na svojim profilima na društvenim mrežama, manekenka je postavljala njihove zajedničke fotografije, doduše Jovičino lice je uvijek bilo zamagljeno.