Home Banjaluka Univerzitet u Banjaluci drugi u BiH, skok na svjetskoj listi

Univerzitet u Banjaluci drugi u BiH, skok na svjetskoj listi

0

Na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjaluci zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Prema izvještaju za juli 2018, ovaj Univerzitet se nalazi na 3393. poziciji u svijetu.

U januaru ove godine Univerzitet je bio na 3.546 poziciji i bio je na četvrtom mjestu u BiH, a prije godinu dana nalazio se na 4.834 poziciji u svijetu i na sedmom mjestu u BiH.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti, najbolje rangiran je Univerzitet u Oksfordu, koji se ove godine našao na 7. mjestu.

Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Ovo je svjetski priznata rang lista univerziteta, koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

(Blic)