Home Banjaluka Uskoro izgradnja novog mosta i uređenje korita rijeke Dragočajke

Uskoro izgradnja novog mosta i uređenje korita rijeke Dragočajke

0

Izgradnja novog mosta u centru Dragočaja, trebalo bi da počne uskoro, nakon što je ovih dana raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova, najavljuju u Gradskoj upravi.

Procijenjena vrijednost ovog projekta, čijom realizacijom bi trebalo da bude smanjen rizik od izlijevanja Dragočajke, iznosi 150.000 KM. Izabrani ivođač će imati rok od 120 radnih dana da okonča ovaj posao.

– Zbog smanjenog profila, ova rječica je, čestim izlivanjem iz korita u zoni postojećeg mosta, zadavala muke lokalnom stanovništvu proteklih godina. Zato je odlučeno da se most rekonstruiše. Obezbijeđena su sredstva iz gradskog budžeta, a juče je raspisana javna nabavka za izvođača – kazali su u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Po izgradnji novog mosta, kako su pojasnili, biće potrebno uraditi i pristupne saobraćajnice i urediti korito Dragočajke.

Prema njihovim podacima, novi most biće dužine 13 i širine devet metara. Imaće dvije saobraćajne trake po tri metra, te dvije pješačke staze od po metar i po.

Još jedan most

Istovremeno, u ovom naselju u toku je gradnja još jednog mosta, i to na lokalnom putu Gradina – Kaure – Šalići preko Dragočajke. Kako su precizirali iz odjeljenja, trenutno se rade oporci, odnosno riječni stubovi mosta.

Kada je riječ o ovom mostu, njegovom izgradnjom saobraćajna povezanost ovih naselja biće podignuta na viši nivo. Prema podacima odjeljenja, novoizgrađeni most će biti armirano-betonske konstrukcije, dužine deset i širine pet metara.

(Blic)