Home Banjaluka Uskoro nova trim staza u Trapistima

Uskoro nova trim staza u Trapistima

0

U Banjaluci će naredne sedmice početi izgradnja trim-staze Trapisti-Kolonija, u dužini od 1.100 metara, najavio je danas direktor banjalučkog Šumskog gazdinstva Velibor Stanić.

Iz Gradske uprave je saopšteno da je riječ o projektu koji već duže razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo u okviru nastojanja da područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstveni prirodni potencijal, bude pretvoreno u zonu za odmor i rekreaciju.

U okviru tih planova u Gradskoj upravi je danas predstavljen eleborat budućeg arboretuma na oko 100 hektara na području šume u Trapistima koji predstavlja zbirku drvenastih biljaka gajenih na otvorenom prostoru i jedinstvenu prirodnu oazu.

U prisustvu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, grupa stručnjaka sa banjalučkog Šumarskog fakulteta predstavila je plan izgradnje zasada raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koji služi za naučne, uzgojne i dekorativne svrhe.

Stanić je rekao da su detaljan elaborat sačinili profesori sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakulteta, a radovi na podizanju zasada odvijaće se u više faza.

“Riječ je o velikom poslu koji će trajati godinama. Do kraja ove godine počećemo sa čišćenjem i uklanjanjem smeća i otpada sa ovog prostora, obilježavanjem spoljašnjih granica arboretuma i drugim pripremnim poslovima”, naveo je Stanić.

(Nezavisne)