Home Zdravlje Uspjeh Đikićevog instituta: Otkrili što usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

Uspjeh Đikićevog instituta: Otkrili što usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

0

Tim biohemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 koji u ljudima izaziva covid-19, priopćio je hrvatski naučnik Ivan Đikić.

Naučnici su, dodao je on, testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za liječenje covida-19.

Jedan lijek blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin), a na njemu su već započela klinička ispitivanja.

Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je dokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju virusa SARS-CoV-2.

U ovom otkriću posebno je zanimljivo to što američka tvrtka Moleculin Biotech već posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Stručnjaci te kompanije već su krenuli u pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta .

Doktor Kristijan Munk (Christian Münch), vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biohemiju kazao je da je po prvi put moguće pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2.
– Uspješna upotreba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos razumijevanju koji pravci obećavaju najbrži uspjeh – dodao je profesor Jindrih (Jindrich) Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju.