Utvrđeni procenti raspodjele vlasti vladajućih stranaka u Republici Srpskoj

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da su dogovorili da se do 15. maja u skladu s ovim procentima napravi prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada

Stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) postigle su danas sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine, te utvrdile procente učešća u vlasti svake od članica, a na osnovu broja poslanika u entitetskom parlamentu.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imat će 53,57 odsto, Demokratski narodni savez 14,29 procenata, Socijalistička partija 12,50 posto, Demokratski savez – Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 posto i Narodni demokratski pokret (NDP) 5,36 odsto.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da su dogovorili da se do 15. maja u skladu s ovim procentima napravi prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada.

U pauzi sastanka na Mrakovici, istakao je novinarima da sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine sadrži principe na kojima se formira savjet koalicije i način na koji će on raditi.

Dodik je dodao i da je utvrđena obaveza da se predstavnici vladaućih stranaka sastaju jednom u tri mjeseca, a bit će formirana i komisija tehničkog karaktera, koja će se baviti svim operativnim pitanjima.

Fokus