Home Vijesti Uzgaja autohtone lovačke goniče (VIDEO)

Uzgaja autohtone lovačke goniče (VIDEO)

0

Mirhad Džaferagić na vrhovima Trenice kod Novog Travnika više decenija uzgaja barake, bosanske autohtone lovačke goniče. Sačuvao je genetiku svojih najboljih jedinki, a trenutno u svome leglu ima preko 80 odraslih i obučenih pasa.

Ovaj šezdeset-dvogodišnjak u svome leglu posjeduje jedinke za izložbu, za eksterijer, ali i razna takmičenja. Uz pse dajem rodne listove koji potvrđuju porijeklo, vlasnika i autohtonu bosansku pasminu. Moja je želja da se barak širi Evropom – kaže Mirhad za Prijedor24.com.

Riječ je o veoma odanom psu, prolagodljivom za razne vrste terena, a od obuke zavisi šta će da lovi. Veoma se dobro snalazi u prirodi i veoma rijetko se izgubi što mu je prednost u odnosu na balkanske pasmine.

Barak je odličan gonič u lovu i ne plaši se ni jedne zvijeri, pogotovo kada njih dvadeset zajedno love recimo divljeg vepra ili lisicu, medvjeda… Teško im bilo koja zvijer umakne.

Zahvaljujući mojim psima u Švedskoj je naša dijaspora organizirala Klub bosanskog baraka, a barak iz moga legla je prvak Švedske. Ima sve osobine najboljeg psa goniča iz te pasmine. U mene je radna linija, starinska i svaki je peticom ocijenjen – govori Mirhad.

Za uzgoj ovolike količine rasnih pasa jedini problem je obezbijediti dovoljnu količinu hrane.

Pogledajte video prilog: