Home BiH Vakcina protiv pneumokoka u BiH neće biti obavezna

Vakcina protiv pneumokoka u BiH neće biti obavezna

0

I dalje nisu ispunjeni svi potrebni uslovi kako bi se u program obavezne vakcinacije uvela vakcina protiv pneumokoka u BiH, potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo RS i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ali dodaju da to nikako ne znači da ona uskoro neće biti uvedena.

Podsjećamo, u Srbiji je vakcina protiv bakterije streptokoka pneumonija od 1. marta obavezna za mališane, a u Hrvatskoj bi ova vakcina od naredne godine trebalo da bude obavezna. Komplikacije uzrokovane pneumokokom mogu, kako kažu ljekari, biti veoma ozbiljne za pojedine kategorije bolesnika.

“Kod nas postoji vakcina protiv pneumokoka koja se daje djeci u najvećem riziku, odnosno djeci koja imaju kliničke i epidemiološke indikacije, splenektomiju, srpastu anemiju, te kod transplantacija organa ili tkiva”, kazao je za “Nezavisne” Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Prema njegovim riječima, u 2017. godini u RS je prijavljeno 588 slučajeva bakterijske pneumonije i registrovano 10 smrtnih slučajeva od ove bolesti kod osoba starije životne dobi, kod kojih je ujedno i povećan rizik za obolijevanje.

Dodao je da je za svu djecu u RS obavezna vakcinacija protiv 10 zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilusa influence tip B, morbila (malih boginja), rubeole i parotitisa (zaušnjaka), što je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Djeca se ne vakcinišu samo ako postoje trajne kontraindikacije za primjenu neke vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznene odredbe u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznoj vakcinaciji”, kazao je Bratić.

Branislav Lolić, pedijatar iz Banjaluke, ističe da podržava uvođenje ove vakcine kao obavezne.

“Potrebno je da se uvede, ali znam da je problem zbog gustine kalendara vakcinacija, a i zbog finansijskih sredstava”, kazao je Lolić.

On je dodao da je nerealno očekivati da ove godine bude uvedena.

“Mislim da nadležni treba da pokušaju naći sredstva jer pneumokok izaziva masu respiratornih infekcija – od infekcija sinusa, ušiju, pluća, te treba uvesti kao obaveznu vakcinu”, pojasnio je Lolić.

U Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekli su nam da struka već duže vrijeme razmišlja o uvođenju ove vakcine u program, ali u FBiH nisu ispunjeni mnogi uslovi za to.

Kako objašnjavaju stručnjaci, streptokoka pneumonija (pneumokok) je gram-pozitivna bakterija koja nastanjuje sluzokožu gornjih disajnih puteva, gdje pripadaju normalnoj bakterijskoj flori.

Ona se, upozoravaju ljekari, prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem.

Usljed drugih infekcija, kao što su grip ili pad imuniteta, može doći do njihovog pretjeranog razmnožavanja i širenja, tako da nastaje infekcija, a posebno težak tok imaju infekcije kod starijih ljudi ili novorođenčadi.

Ova bakterija izaziva zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, sinusitis, meningitis, sepsu i slično.

(Nezavisne)