Home Vijesti Val gripe stiže u BiH, uskoro se očekuje “najjači udar”

Val gripe stiže u BiH, uskoro se očekuje “najjači udar”

0

Stručnjaci tvrde da nas vakcina jedino može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju

U Bosni i Hercegovini za sada je niska aktivnost virusa gripa, ali se epidemiolozi pribojavaju da bi u naredne dvije sedmice ljekari u domovima zdravlja i bolnicama mogli imati pune ruke posla, s obzirom na to da virus najviše uzme maha krajem godine, za vrijeme praznika.

Navode da bi taj intenzitet visoke cirkulacije virusa mogao biti nastavljen u januaru i februaru te da se tek od sredine marta može očekivati da broj oboljelih počne opadati, baš kao i ranijih godina.

Do sada je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, zvanično potvrđen jedan slučaj gripe, i to tip A (H3), dok u Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, nema zaraženih.

Iz obje službe, koje prate nadzor nad gripom, ističu da je za sada riječ o sporadičnim slučajevima. Inače, od početka sezone broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u Federaciji BiH je 2.953, a 16.793 u RS.

Stručnjaci tvrde da nas vakcina jedino može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju, AH1N1 nazvan svinjska gripa, AH3N2 poznat kao ptičija gripa i virusa tipa B. Ističu i da se upravo antigeni tih virusa nalaze u vakcini, koja je u BiH, kako saznajemo, skoro pa utrošena u potpunosti.

– Vakcinacija protiv gripe u Institutu za javno zdravstvo RS je završena i potrošeno je svih 1.600 doza – kažu iz Instituta.

Naša zemlja ove je godine nabavila samo 56.510 doza, što je dovoljno za vakcinaciju dva posto stanovništva. Napominjemo i da je u BiH najviše smrtnih slučajeva od gripe bilo 2016. godine, kada su umrle 23 osobe i nijedna nije bila vakcinisana.

Sezonska gripa sve više zahvata i susjedne zemlje, ali, nasreću, ni u Hrvatskoj ni u Srbiji još nema smrtnih slučajeva. U hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo potvrđena su 34 pozitivna uzorka od svih analiziranih. Navode da za sada dominira virus H1N1 i da je drugačiji od soja koji je cirkulirao 2009. Potvrdili su i virus H3N2 i tip B.

U Srbiji su već duže u pripravnosti, jer strahuju od pojave mutiranog virusa, za koji kažu da ne postoji vakcina. Potvrđenih slučajeva gripe nemaju, ali raste broj oboljelih od bolesti sličnih gripi, javlja Dnevni avaz.

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), aktivnost virusa još je na dosta niskom nivou.

No, ipak je registrirana cirkulacija virusa A i B.

Podaci iz 114 zemalja pokazuju da je od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na infulencu, najviše pozitivnih na tip A (88, 4 posto), a od toga je podtip A H1N1.

(Fokus)