Home Banjaluka Vazduh danas u BiH: Od umjereno zagađenog do opasnog po zdravlje. Evo...

Vazduh danas u BiH: Od umjereno zagađenog do opasnog po zdravlje. Evo gdje je najgore!

0

Kada je u pitanju vazduh situacija jutros nije bitno drugačija u odnosu na ranije dane. U Tuzli je situacija nešto bolja, iako je tamo i dalje vazduh umjereno zagađen. Što se tiče zvaničnih mjerenja ni u jednom gradu u BiH vazduh danas nije dobar.

Najgori vazduha danas je u Ilijašu, gdje je indeks kvaliteta zraka: 393. Opasan vazduh je i u Visokom, gdje je indeks kvaliteta zraka: 360.

Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

U Sarajevu, Zenici i Goraždu vazduh je vrlo nezdrav. U Sarajevu je indeks kvaliteta zraka: 262, u Zenici 236, a u Goraždu 163.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

U Jajcu vazduh je danas nezdrav, indeks kvaliteta zraka 169, a ista situacija je i u Prijedoru sa indeksom kvaliteta zraka: 159.

Moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Danas je najbolja situacija u Tuzli gdje je vazduh umjereno zagađen sa indeksom kvaliteta zraka: 55

Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.

U Banjaluci i dalje nemamo kontinuirano mjerenje kvaliteta vazduha, a prema senzoru koji imamo u redakciji portala BUKA.

Senzor kontinuirano mjeri kvalitet vazduha a podaci su dostupni u realnom vremenu na ovom linku

 

 

Ovaj uređaj je preporučen od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka, a rezultati mjerenja su besplatno dostupni na sajtu Purple Air, u skladu sa Air Quality Indexom, koji prati koncentraciju zagađivača PM2.5 i PM10.

Air Quality Indeks mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti – 0 je zeleno, 500 je crveno. Iznad 70 je neprijatno, oko 150 je zabrinjavajuće, 250 je još gore, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera.

Ove rezultate vlast u Banjaluci negira i oslanja se isključivo na zvanične podatke koje u ime grada obavlja Institut za građevinarstvo “IG”, koji su “jedini ovlašteni od strane nadležnog ministarstva i akreditovana kuća za mjerenje”.