Home Banjaluka Veliki problem konačno će biti riješen: Počela rekonstrukcija “raskrsnice smrti” u Dragočaju

Veliki problem konačno će biti riješen: Počela rekonstrukcija “raskrsnice smrti” u Dragočaju

0
Dugogodišnji problem sa bezbjednosti raskrsnice na magistralnom putu prema Prijedoru, odvajanje za Dragočaj i Ramiće, konačno će biti riješen jer je danas počela rekonstrukcija i semaforizacija ove raskrsnice, saopšteno je iz Gradske uprave.

 

S obzirom na to da je riječ o raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, ovo je zajednički projekat sa preduzećem “Putevi Republike Srpske“, koje je investitor, a Grad Banja Luka je obezbjedio projektnu dokumentaciju.
Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao početku radova, kazao je da nekada kao odbornik i poslanik protestvovao ovdje tražeći da se poveća nivo bezbjednosti, a da ni danas kao gradonačelnik nije zaboravio ovaj problem koji mještani imaju dugo godina.
Dodao je da je zadovoljan što počinju radovi, a istovremeno tužan što se ovoliko čekalo zbog čega je izgubljeno nekoliko života.

“Ovaj ogromni problem i ova kako je nazivaju ‘raskrsnica smrti’ konačno će biti prošlost i dočekaće rješenje, koje se ogleda u nivelaciji saobraćajnica, semaforizaciji raskrsnice, izmiještanju autobuskih stajališta”, naveo je on.
Istakao je da je od “Puteva RS“ dobio potrvdu da će ova raskrsnica biti riješena do početka školske godine, što je, kako je ocijenio, od izuzetne važnosti za bezbjednost mališana sa ovog područja.
Po okončanju tih radova, kako je najavio, Grad će na tom području graditi dječija igrlišta, školska dvorišta i druge sadržaje kako bi život tih mještana bio kvalitetniji.
Ovom prilikom naglasio je da Grad intenzivno razgovara sa republičkim institucijama, prije svih sa Željeznicama Republike Srpske, da se riješe i sporni pružni prelazi u gradu. Prije svih, tokom godine trebalo bi da bude riješen prelaz u Zalužanima, a zatim i u Dervišima, gdje se, nažalost, dešavaju tragični slučajevi.
Podsjetio je da je Grad prije godinu dana riješio i problem pješačkog prelaza u Potkozarju na izuzetno prometnom dijelu magistralnog puta.
IZ “Puteva RS” su naveli da će na raskrsnici u Dragočaju biti uvedena treća traka. koja bi omogućila vozačima skretanje ulijevo.
“Ako se uzme da će sve biti regulisano semaforizacijom, uvođenjem pješačkih staza i bankina, možemo računati da će bezbjednost učesnika u saobraćaju biti podignuta na viši stepen”, naveo je Davor Kostrešević, v.d. direktora JU “Putevi RS“, ističući da je vrijednost projekta 350.000 KM, a rok izvođenja radova je 90 dana.