Home Svijet Vlada Austrije u haosu, Kurz otpušta ministra unutarnjih poslova Kickla

Vlada Austrije u haosu, Kurz otpušta ministra unutarnjih poslova Kickla

0

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zaprijetila

Zbog video skandala Kurz otpušta ministra unutarnjih poslova Kickla
BEČ, 20. maja (FENA) – Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz objavio je danas da optušta spornog ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), poslije objavljivanja kompromitijućeg videa za tu stranku.

Iz Slobodarske stranke ranije danas su najavili da će svi ministri te stranke napustiti vladu ako bude smijenjen ministar unutarnjih poslova.

“U saglasnosti s predsjednikom Republike predložio sam predsjedniku Republike da smijeni ministra unutarnjih poslova (Kickla)”, rekao je Kurz na konferenciji za novinare tri dana poslije objavljivanja video snimka u kome se vidi šef stranke FPO Heinz-Cristtian Strache i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru.

Kurz je rekao da je smjenjivanje ministra unutarnjih poslova potrebno da bi se imala “totalna transparentnost” u tom slučaju. Smatra se da Kickl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku, prenosi Beta.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zaprijetila.

On je rekao da će upražnjena mjesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sljedećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko mjeseci.

Slobodarska stranka potresena je objavom video snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vođu Heinz-Cristtiana Strachea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamjenu za podršku.

Strache (49) je podnio ostavke na funkcije potpredsjednika austrijske vlade i lidera FPO poslije objavljivanje snimka.

Nakon te smjene, Kurz je najavio prevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizirani u septembru.

Narodna stranka desnog centra Sebastiana Kurza ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom poslije parlamentarnih izbora iz 2017.

Fokus