Home Svijet Vlada Mađarske daje 30 000 evra parovima koji odluče da imaju troje...

Vlada Mađarske daje 30 000 evra parovima koji odluče da imaju troje djece

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses the supporters after the announcement of the partial results of parliamentary election in Budapest, Hungary, April 8, 2018.REUTERS/Leonhard Foeger TPX IMAGES OF THE DAY - RC1D33708D20

Mađarska vlada od ovog mjeseca vjenčanim parovima nudi pozajmicu od 10 miliona forinti, približno 30 590 evra, a koju neće morati da vrate ako na svijet donesu troje djece.


Novac mogu potrošiti na šta god žele i beskamatni je. Naime, kao i mnoge druge države članice Evropske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim platama.

Premijer Viktor Orban želi da podstakne rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.

– Tačno 1 382 000 ljudi je ispunilo upitnik i izrazilo želju da Mađarska ostane zemlja Mađara i bude prijatelj porodice – poručili su iz Kancelarije za međunarodnu komunikaciju za Euronews.

Dok je prosječna stopa fertiliteta u Evropskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48.

Pozajmica koju Mađarska nudi dio je Akcijskog plana zaštite porodice Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam tačaka i planira se 4,8 odsto BDP-a izdvojiti za podršku porodicama i podsticanje rađanja.

Ostale tačke programa uključuju podršku kupovinu kućanskih potrepština, subvencije za automobile za veće porodice i doživotno oslobađanje plaćanja poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvero djece.

Parovi koji žele zajam moraju ispuniti nekoliko uslova: moraju biti u braku, jednom od njih to mora biti prvi brak, supruga mora imati između 18 i 40 godina te jedan od njih mora 180 dana plaćati socijalne doprinose Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dijete u pet godina ili se razvede, sve ono što su posudili moraju vratiti za četiri mjeseca (120 dana). Oslobođeni su vraćanja para jedino ako prilože medicinsko pojašnjenje o preprekama zbog kojih nisu mogli imati dijete.

Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. jula, 2 400 porodica podnijelo je zahtjev za kredit, a 14 000 porodica je iskazalo interes za neki drugi element Akcijskog plana.

Euronews