Home BiH Vodostaji u porastu, nema opasnosti od poplava

Vodostaji u porastu, nema opasnosti od poplava

0

Kiša koja je pala dovela je do porasta nivoa većine rijeka u dijelovima Hercegovine, Krajine, te centralne i sjeverne Bosne, ali za sada nema prijetnji od njihovog izlijevanja i poplava.

Rekordna količina padavina od čak 92 milimetara po metru kvadratnom zabilježena je u Trebinju.

Velike količine padavina zabilježene su i u Mrkonjić Gradu 52, Banjoj Luci 44, te Bugojnu 41 milimetar po metru kvadratnom.

U porastu je nivo rijeke Sane koji je u Sanskom Mostu dostigao visinu od 88 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je u Vrhpolju visina te rijeke 53 centimetra.

Rijeka Una takođe, bilježi rast i u Bihaću je na visini od 27 centimetara, a ima tendenciju daljnjeg rasta, dok je u Martin Brodu dostigla visinu od 44 centimetra.

Raste i rijeka Bosna. Tako je u Zenici dostigla nivo od 88 centimetara i ima tendenciju rasta. U Sarajevu (Reljevo) nisu objavljeni podaci za stanje rijeke Bosne. Rijeka Jala u Tuzli ima visinu od 33 centimetra i stagnira.

Visina rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) je na nivou od 88 centimetara i jedina, za sada, ima tendenciju pada.

Kada su u pitanju padavine u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu u značajnijoj mjeri zabilježene su i na području Nevesinja, Livna i Gradiške, te na prostoru Sanskog Mosta, Gacka i Bileće.

Nešto manje kiše evidentirano je na području Višegrada, Prijedora, Mostara, Ivan Sedla, Doboja, Bosanskog Novog i Bihaća.

Iako male, padavine su zabilježene i na području Srebrenice, Gradačca, Bjelašnice i Bijeljine, te najmanje na prostoru Zvornika, Zenice, Tuzle, Han Pijeska i Sarajeva.

(Srpska Cafe)