Home Region Vojska mora na granice, slučaj nigerijskih studenata govori da Hrvatska od BiH...

Vojska mora na granice, slučaj nigerijskih studenata govori da Hrvatska od BiH pravi logor za migrante

0

Dvojicu nigerijskih studenata hrvatska policija nelegalno je, pod prisilom, iz Hrvatske protjerala u BiH zbog pogrešne procjene da se radi o migrantima. Tim povodom reagovala je Vildana Alibabić, poslanik Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.

– Od početka migrantske krize, mi u Krajini, i građani i političari i policajci i sami migranti, upozoravamo na ponašanje hrvatskih policajaca koji prisilno vraćaju migrante s teritorija Republike Hrvatske na teritoriji BiH. Taj se problem uvijek nastojao negirati ili barem relativizovati, umanjiti mu se značaj. Sad, kad su se u Velikoj Kladuši, zajedno s migrantima, našla dvojica državljana Nigerije, koji su u Hrvatskoj bili kao studenti, službeno, jasno je da hrvatska policija krši cijeli niz i svojih i bosanskohercegovačkih i međunarodnih propisa. Od ljudskih prava do nepovredivosti granica. S migrantima je to bilo teže dokazati, zbog specifičnosti njihove situacije, teškog utvrđivanja identiteta, nezainteresiranosti njihovih država za njih samih, nepostojanja policijskih zapisnika o njihovom tretmanu i sl. Ovdje imamo ljude koji su legalno ušli u Hrvatsku, a nelegalno deportovani iz nje. I to su dovedeni iz Zagreba, iz policijske stanice, a ne, kao što je najčešće slučaj, vraćeni u BiH neposredno nakon prelaska granice – navodi se u saopštenju.

Kako ističu, nepovredivost naše granice dovodi u pitanje Republika Hrvatska stvarajući od Bosne i Hercegovine, a posebno od Krajine, logor za migrante.

– BiH mora početi Hrvatsku tako tretirati. Očekujemo od svih koji su dužni da čuvaju nepovredivost granice, da to i urade. Vojska mora izaći na granice. U suprotnom, bojimo se da, kao u Sloveniji, na granici ne dobijemo paravojne formacije. Očekujemo i pritisak EU na Hrvatsku koja je njena članica da prestane s ovakvim tretiranjem migranata, ali i BiH. Očekujemo i razmatranje mogućnosti tužbe BiH protiv Hrvatske zbog konstantnog povređivanja naših granica. Dužnost nam je svima na sve humane načine spriječiti ulazak migranata u BiH, a pogotovo njihovo nasilno prebacivanje preko granice. Ne samo zbog nas, već i zbog njih samih – ti ljudi, prije svega, ne žele biti ovdje, a mi ne želimo biti njihov zatvor – istaknuli su.