Home Ex-Yu Vojska mora na granice, slučaj nigerijskih studenata govori da Hrvatska od BiH...

Vojska mora na granice, slučaj nigerijskih studenata govori da Hrvatska od BiH pravi logor za migrante

Dvojicu nigerijskih studenata hrvatska policija nelegalno je, pod prisilom, iz Hrvatske protjerala u BiH zbog pogrešne procjene da se radi o migrantima. Tim povodom reagovala je Vildana Alibabić, poslanik Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.

– Od početka migrantske krize, mi u Krajini, i građani i političari i policajci i sami migranti, upozoravamo na ponašanje hrvatskih policajaca koji prisilno vraćaju migrante s teritorija Republike Hrvatske na teritoriji BiH. Taj se problem uvijek nastojao negirati ili barem relativizovati, umanjiti mu se značaj. Sad, kad su se u Velikoj Kladuši, zajedno s migrantima, našla dvojica državljana Nigerije, koji su u Hrvatskoj bili kao studenti, službeno, jasno je da hrvatska policija krši cijeli niz i svojih i bosanskohercegovačkih i međunarodnih propisa. Od ljudskih prava do nepovredivosti granica. S migrantima je to bilo teže dokazati, zbog specifičnosti njihove situacije, teškog utvrđivanja identiteta, nezainteresiranosti njihovih država za njih samih, nepostojanja policijskih zapisnika o njihovom tretmanu i sl. Ovdje imamo ljude koji su legalno ušli u Hrvatsku, a nelegalno deportovani iz nje. I to su dovedeni iz Zagreba, iz policijske stanice, a ne, kao što je najčešće slučaj, vraćeni u BiH neposredno nakon prelaska granice – navodi se u saopštenju.

Kako ističu, nepovredivost naše granice dovodi u pitanje Republika Hrvatska stvarajući od Bosne i Hercegovine, a posebno od Krajine, logor za migrante.

– BiH mora početi Hrvatsku tako tretirati. Očekujemo od svih koji su dužni da čuvaju nepovredivost granice, da to i urade. Vojska mora izaći na granice. U suprotnom, bojimo se da, kao u Sloveniji, na granici ne dobijemo paravojne formacije. Očekujemo i pritisak EU na Hrvatsku koja je njena članica da prestane s ovakvim tretiranjem migranata, ali i BiH. Očekujemo i razmatranje mogućnosti tužbe BiH protiv Hrvatske zbog konstantnog povređivanja naših granica. Dužnost nam je svima na sve humane načine spriječiti ulazak migranata u BiH, a pogotovo njihovo nasilno prebacivanje preko granice. Ne samo zbog nas, već i zbog njih samih – ti ljudi, prije svega, ne žele biti ovdje, a mi ne želimo biti njihov zatvor – istaknuli su.