Home BiH Vozači u BiH duguju milione maraka za saobraćajne prekršaje, a on je...

Vozači u BiH duguju milione maraka za saobraćajne prekršaje, a on je rekorder

Milioni maraka od naplate kazni za saobraćajne prekršaje svake godine pune budžete u BiH, dok jednako toliko vozači duguju za saobraćajne kazne. Ukupan dug vozača u BiH za saobraćajne prekršaje iznosi blizu 60 miliona KM među kojima je i jedan Tuzlak sa dugom od 51.484 KM.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH), vozači u FBiH duguju skoro 36,5 miliona KM, a u RS 19,6 miliona KM za saobraćajne prekršaje.

Poreske uprave svake godine imaju pune ruke posla kada je riječ o prinudnim naplatama neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje.

Iz Poreske uprave RS govore kako u postupku naplate poduzimaju nekoliko mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave ličnih primanja, pljenidba gotovine, pljenidba pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka sa nepokretnom imovinom.

– Najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na ličnim primanjima obveznika. Prema našoj evidenciji, u prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno je 10,7 miliona maraka novčanih kazni za prekršaje i troškove prekršajnog naloga, a po istom osnovu u cijeloj 2018. godini naplaćeno je 15,9 miliona KM – rekli su iz Poreske uprave RS.

Kada je riječ o FBiH, najviše kazni za saobraćajne prekršaje u ovoj godini naplatilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, u iznosu od 4.922.044 KM. Na jedinstveni depozitni račun Kantona Sarajevo od uplate novčanih kazni za prekršaje prošle godine uplaćeno je 6,8 miliona KM. Milione maraka naplatio je i tuzlanski MUP.

– U 2018.godini po osnovu novčanih kazni naplaćeno je 3.806.309 KM, dok je od januara do jula 2019. godine naplaćeno 2.388.412 KM. Najveće pojedinačno dugovanje evidentiranih prekršilaca u registru novčanih kazni je u iznosu od 51.484 KM – saznaje Klix iz MUP Tuzlanskog kantona.

Od januara do avgusta ove godine MUP Unsko-sanskog kantona naplatio je 835.592 KM od kazni sa saobraćajne prekršaje, dok je prošle godine naplatio 2,4 miliona KM.

– Prema posljednjim evidencijama jedan od građana na području opštine Bihać ima neizmirenih novčanih dugovanja po osnovu prekrašaja oko 11.000 KM – rekli su nam iz MUP USK.

Iz Kancelarije policijskog komesara MUP Bosansko-podrinjskog kantona govore kako su ove godine naplatili 133.428 KM od saobraćajnih kazni, dok su uplate za prošlu godinu iznosile 243.552 KM.

– Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguje 8.257 KM – kažu iz MUP BPK. Najčešći saobraćajni prekršaji koje čine vozači u BiH odnose se na vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH iz 2017. godine koji je pooštrio kazne za prekršioce, donio je manji broj nesreća i smrtno stradalih širom BiH, ali nije u mnogome uticao na smanjenje saobraćajih prekršaja. Najveći je problem, govore iz MUP-ova, što hiljade vozača upravljaju vozilima i pod izrečenim sankcijama.

Srpska Info