Home Region Vučić od Putina nije dobio odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova

Vučić od Putina nije dobio odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova

0

Pozivajući se na neimenovane izvore, Komersant tvrdi da je Vučić tokom razgovora sa Putinom hteo da dobije njegovu podršku za priznanje Kosova, ali “nije naišao na razumevanje kod Putina”

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije postigao ciljeve koje je postavio uoči posete, odnosno nije dobio “odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova”, piše moskovski dnevnik Komersant, prenose mediji.

Uoči dolaska Vučića u Moskvu, “dogodila se neprijatnost” s pojavom kosovskog predsednika Hašima Tačija na severu Kosova.

“Vučić je hteo da skrene pažnju Putina na zabrinutost zbog te situcije, tim pre što, po informaciji Komersanta, u Srbiji očekuju sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova od strane svetske organizacije… A Vučić i nije protiv toga, posebno jer oseća pritisak rukovodstva EU i Federike Mogerini: moguće da ona želi da ostane upamćena na svojoj funkciji kao neko ko je konačno zatvorio problem Kosova za svet”, piše Komersant.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Komersant tvrdi da je Vučić tokom razgovora sa Putinom hteo da dobije njegovu podršku za priznanje Kosova, ali “nije naišao na razumevanje kod Putina”.

“Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO? Ali, zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima biva da se sve završava tako da ono za šta si se kleo da nećeš uraditi ipak na kraju uradiš. Očigledno da su ruski pregovarači shvatili da nije sve tako jednostavno, primajući Vučića. Na početku je bio samo Putin, pregovori u četiri oka trajali su više od sat, a 40 minuta je bilo posvećeno upravo Kosovu”, piše izveštac lista iz Kremlja.

Dnevnik navodi i da srpski predsednik često boravi u Rusiji, “češće od svih drugih predsednika”, dodajući da je Putin dosta popularan na Balkanu te da dolazak srpskog predsednika u Moskvu znači i povećanje popularnosti.

“Treba reći da je srpski predsednik govorio sa Putinom isključivo na ruskom jeziku, mada protokol, bez sumnje, to ne predviđa, čak i ako sagovornici govore jezik drugog, ne lošije nego sopstveni: smatra se ispravnim da šef države na pregovorima govori na jeziku svoje zemlje”, zaključuje Komersant.

Tanjug