Home Biznis VW će nastaviti sa investicijom u Turskoj, tvrdi ministar trgovine

VW će nastaviti sa investicijom u Turskoj, tvrdi ministar trgovine

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen nije zaustavio svoju planiranu investiciju u Turskoj, izjavio je u četvrtak zamjenik ministra trgovine Rıza Tuna Turagay, prenosi turski Daily Sabah.
Objava dolazi nakon što je Volkswagen u utorak objavio da je odgodio konačnu odluku o tome da li će graditi tvornicu automobila u Turskoj nakon vojne operacije ove zemlje na sjeveru Sirije.
Na pitanje u vezi s kašnjenjem ili čak otkazivanjem VW-ove investicije, Turagay je naglasio da to trenutno nije slučaj.
“Da pojasnimo. Ulaganje Volkswagena će se nastaviti. Trenutno je “na čekanju “, što je stanje koje proizilazi iz trenutnih okolnosti. Kontinuirana nagađanja o tome nisu ugodna. U konačnici je odbor kompanije donio odluku. Kompanija je uspostavljena u okviru te odluke, te će se poduzeti potrebni koraci u tom pravcu. Ne vidim prostor za negativnosti”, kazao je.
Turagay tvrdi kako njemački proizvođač automobila nije najavio otkazivanje projekta, već je samo objavio odlaganje svoje najave koju su prethodno planirali napraviti predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njemačka kancelarka Angela Merkel. Budući da veze između dvije zemalja zbog dešavanja u Siriji nisu na visokom nivou i trenutno ne dopuštaju sastanak dva lidera, plan za najavu je odložen.
Ranije ovog mjeseca, proizvođač automobila osnovao je podružnicu u zapadnoj turskoj provinciji Manisa, i do prije nekoliko dana investicija je izgledala izvjesna.
Nakon najnovijeg razvoja događaja, podgrijane su nade u zemljama koje su pored Turske bile u igri za novi Volkswagenov pogon, prije svega u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.
.

Let’s block ads! (Why?)