Home Vijesti Washington uveo sankcije Nikoli Špiriću zbog korupcije

Washington uveo sankcije Nikoli Špiriću zbog korupcije

0
Kako se navodi u odluci, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru i kćerci Jovani, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. Sankcije su, kako je to navedeno, uvedene zbog njegove invloviranosti u značajnu korupciju.

Zakonodavstvo predviđa, prema navodima sa zvanične stranice State Departmenta, da kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su strani zvaničnici bili uključeni u korupciju ili grubu povredu ljudskih prava, te osobe i članovi njihove uže obitelji nisu prihvatljivi za ulazak u Sjedinjene Države.

“Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvaćanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navodi se na stranici State Departmenta.

Nikola Špirić je u kratkoj telefonskoj izjavi  kazao da nije upoznat sa sankcijama, kao i da nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći.

“Ne znam razlog zbog kojeg su mi uvedene sankcije. Od vas to prvi put čujem. Kad vidim o čemu je riječ komentarisat ću detaljnije”, kazao je Špirić.