Home Vijesti Za 56 studenata iz BiH u maju stižu radne dozvole iz Njemačke

Za 56 studenata iz BiH u maju stižu radne dozvole iz Njemačke

0

Radne ponude za 56 studenata iz BiH, koji su dostavili ispravne prijave za ferijalni rad u Njemačkoj, počeće stizati u maju, nakon čega će poslodavci direktno kontaktirati studente i ponuditi im poslove, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

– Ove godine je krajem februara završen proces prikupljanja prijava, a 56 studenata je dostavilo ispravne prijave. Spisak sa njihovim imenima je objavljen na veb-stranici Agencije, te su oni obaviješteni da mogu očekivati da ih poslodavci direktno kontaktiraju – rekao je Bandić.

Prema njegovim riječima, dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko programa ferijalnog rada studenata u Njemačkoj, ostave dobar utisak kod poslodavaca i u narednim godinama nastave sezonski rad u toj zemlji, tako što ih direktno kontaktiraju poslodavci, saopšteno je iz Agencije.

– Mogu reći da je ovo jako dobar program, gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike – naglasio je Bandić, dodavši da u posljednjih pet godina oko 30 studenata iz BiH godišnje ode na rad u Njemačku.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine sprovodi program ferijalnog rada studenata u Njemačkoj. Program je namijenjen onima koji su redovni studenti univerziteta i visokih škola u BiH, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji imaju dobro vladanje njemačkim jezikom i spremni su za rad u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

Agencija svakog decembra putem svoje veb-stranice objavi javni poziv za program ferijalnog rada u Njemačkoj za narednu godinu. Za ovu godinu bila je odobrena kvota za 150 studenata i rok za prijavu je bio do 20. februar.

Blic