Home Vijesti Za djecu ispod 10 godina u Austriji nema karantina

Za djecu ispod 10 godina u Austriji nema karantina

0

BEČ – Ministri obazovanja i zdravlja Austrije, Hajnc Fasman i Rudolf Anšober, izdali su pravilnik za škole, koji pojašnjava mjere karantina za đake i škole u koje je “ušla” korona.

Djeca ispod 10 godina i u slučaju bliskog kontakta sa oboljelom osobom tretiraju se kao kontakti druge kategorije, što znači da nema karantina i u slučaju oboljenja jednog đaka u razredu. Oni, kako se navodi u pravilniku, mogu nastaviti da idu na nastavu.

Sva djeca koja ne moraju u karantin mogu i dalje koristiti gradski prevoz. Ministri žele da ubrzaju testiranje u školama te najavljuju da će obrazovne institucije dobiti novi antigen test. “Obezbijedili smo veliki kontingent brzog antigen testa”, rekao je Fasman dodajući da će nakon jesenjeg raspusta novi testovi biti isporučeni najprije školama u Medlingu i Insbruku.

Ti testovi u roku od par minuta pokazuju rezultat. U slučaju sumnje u oboljenje zdravstvene vlasti će, prema aktuelnim uslovima, sprovesti test u roku od 24 sata, a rezultat će biti poznat najduže u roku od 48 sati. U slučaju negativnog rezultata nastava u školi se nastavlja normalno, a đak koji je pozitivan šalje se kući u izolaciju. Za đake starije od 10 godina važi da direktni kontakti oboljelog, takođe, moraju u karantin, a ostatak nastavlja nastavu.

Trenutno, prema Fasmanu, samo je sedam škola zatvoreno zbog korona virusa, a udio pozitivnih rezultata među do sada 5.000 sprovedenih testova u školama je na svega tri odsto.

Let’s block ads! (Why?)