Home Vijesti Za NATO misiju vojnici Crne Gore obučavaće se šest mjeseci

Za NATO misiju vojnici Crne Gore obučavaće se šest mjeseci

0

PODGORICA – Crnogorski vojnici moraće da prođu šestomjesečnu obuku NATO-a da bi postali deo NATO snaga za brzo reagovanje, rečeno je u Alijansi.

Kako prenosi podgorička Pobjeda, u tu svrhu obučavaće se 30 pripadnika Vojske Crne Gore kako bi ispunili stroge standarde i usvoje postupke potrebne za odbrambene i ekspedicijske operacije, prenosi portal CdM.

NATO snage za brzo reagovanje su jedinice visoke spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu. Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC konsenzusom članica Savjeta, a operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

Let’s block ads! (Why?)