Za praznike se očekuju velike gužve na granici, ovi prelazi su najbolji izbor

Na mnogim graničnim prijelazima uoči i tokom vaskršnjih praznika vladale su ogromne gužve, a slična situacija se očekuje i za prvomajske praznike.

Očekuje se da će mnogi građani BiH spojiti vikend s praznicima i zaputiti se van BiH, dok će s druge strane zasigurno i mnogi državljani BiH koji žive u susjednim i drugim zemljama u tom periodu krenuti put BiH.

Uprkos velikim gužvama koje u vrijeme praznika vladaju, mali je broj onih građana koji u ovakvim situacijama koriste sporedne prelaze.

Svima koji odluče posljednjeg dana aprila krenuti ka jugu i koji planiraju koristiti granični prelaz Doljani, preporuka je da izaberu Gabela Polje, ili da se odluče za Bijaču ili Crveni Grm.

Što se tiče sjevera, zastoji su trenutno višesatni na prelazu Gradiška, ali i na prelazu Donja Gradina takođe je velika frekvencija vozila.

Kako navode iz BIHAMK-a, na graničnim prelazima Novi Grad, Izačić, Orašje, Gradiška, Novi Brod i Velika Kladuša duga su zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Iz ove službe savjetuju građanima koji tokom praznika namjeravaju putovati izvan zemlje ili iz inozemstva dolaziti u BiH da za sve informacije kontaktiraju dežurnu službu na broj 1282 te da koriste kamere koje emitiraju uživo s većine graničnih prelaza kako bi se uvjerili direktno o stanju i eventualnim gužvama.

Takođe, preporuka je građanima da izbjegavaju dolazak na granične prelaze u jutarnjim satima jer su tada najveće kolone te da prije putovanja provjeravaju validnost svojih putnih isprava.

(Avaz)