Home Vijesti Za prijevremene izbore u devet gradova i opština 120.000 KM

Za prijevremene izbore u devet gradova i opština 120.000 KM

0

Za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike sedam opština u BiH, koji će biti održani 17. februara, predviđeno je 120.000 KM, rečeno je u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

U odluci CIK-a o budžetu za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik navodi se da su finansijska sredstva dužni obezbijediti gradovi, odnosno opštine u kojima će izbori biti sprovedeni.

Prema navedenoj odluci, za sprovođenje izbora za gradonačelnika Doboja potrebne su 43.000 KM, a slijedi Trebinje sa 21.500 KM, dok će opštinu Domaljevac-Šamac prijevremeni izbori za načelnika koštati 19.000 KM.

Ostale opštine u kojima 15. februara treba da budu održani prijevremeni izbori za načelnike treba da obezbijede manje od 10.000 KM, a najmanje opština Bosanski Petrovac – 3.600.

U ukupnom iznosu potrebnom za sprovođenje prijevremenih izbora najveća suma namijenjena je za poštanske troškove dostavljanja preporučenih pošiljki glasačima koji glasaju poštom – nešto više od 66.000 KM, dok je za štampanje glasačkih listića i postera sa izgledom glasačkog listića predviđeno 12.000 KM.

Za rad lica koja će za potrebe prijevremenih izbora u devet lokalnih zajednica biti angažovane u Glavnom centru za brojanje CIK-a u periodu od 10 dana predviđeno je više od 11.000 KM – za naknade za rad, te poreze i doprinose na te naknade.

CIK je za putne troškove za posjete štamparijama, pratnju prilikom dostavljanja i povrata izbornog materijala, te za potrebe obuke i obilaska gradova i opština predvidio sumu od 5.500 KM.

Ukoliko grad ili opština u kojoj će biti provedeni izbori ne obezbijedi finansijska sredstva za sprovođenje prijevremenih izbora, izbori za taj grad ili opštinu će biti odgođeni.

CIK je raspisao prijevremene izbore za gradonačelnike Trebinja i Doboja te načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca/Šamca, Drvara i Kaknja nakon što su čelni ljudi ovih gradova/opština na posljednjim opštim izborima u BiH osvojili mandate na drugim nivoima vlasti.

Prijevremeni izbori za opštinu Ribnik raspisani su jer je načelnik te opštine Radenko Banjac opozvan na referendumu održanom 21. oktobra.