Home Vijesti Za studentkinju generacije nema posla, zarađuje prodajući knjige na ulici

Za studentkinju generacije nema posla, zarađuje prodajući knjige na ulici

0

Iako je bila studentkinja generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može da nađe posao.

Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banjaluke. Do sada je bezuspješno konkurisala za brojne poslove.

– Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet; to je bilo u oktobru 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovdje nekih dvadesetak dana. Uglavnom držim privatno časove ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme“, ispričala je za Radio Slobodna Evropa Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkurisanja.

– Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama. Nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo – kaže ona.

Dok čeka kupce i mašta o klimatizovanoj prostoriji čita Falkonesovu „Katedralu na moru“, a preporučuje Pekićev „Novi Jerusalim“.

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. godine, u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.

(Blic)