Home Vijesti Za studentkinju generacije nema posla, zarađuje prodajući knjige na ulici

Za studentkinju generacije nema posla, zarađuje prodajući knjige na ulici

Iako je bila studentkinja generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može da nađe posao.

Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banjaluke. Do sada je bezuspješno konkurisala za brojne poslove.

– Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet; to je bilo u oktobru 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovdje nekih dvadesetak dana. Uglavnom držim privatno časove ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme“, ispričala je za Radio Slobodna Evropa Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkurisanja.

– Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama. Nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo – kaže ona.

Dok čeka kupce i mašta o klimatizovanoj prostoriji čita Falkonesovu „Katedralu na moru“, a preporučuje Pekićev „Novi Jerusalim“.

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. godine, u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.

(Blic)