Home Vijesti Za vladu i pet feninga bilo puno, cijene goriva i dalje problem

Za vladu i pet feninga bilo puno, cijene goriva i dalje problem

0

Od odluke o pojeftinjenju goriva za pet feninga koju je Vlada RS donijela par dana nakon što su izrevoltirani vozači u junu ove godine organizovali blokade saobraćajnica u Srpskoj ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

Ovo mizerno pojeftinjenje, koje je došlo nekoliko mjeseci nakon što su zahvaljujući akciznoj koaliciji SNSD-a, SDA i HDZ-a u Parlamentu BiH izglasani dodatni nameti za gorivo i njegovo poskupljenje za 30 feninga, izazvali su svojevremeno podsmijeh javnosti, ali po svemu sudeći, za premijerku i naftni lobi je i to bilo previše.

Premijerka Željka Cvijanović je po završetku sjednice Vlade RS 14. juna pobjedonosno saopštila vijest da se cijena goriva u RS smanjuje za pet feninga, zahvaljujući dogovoru koji je tog dana postignut sa distributerima goriva u RS.

Da će taj dogovor biti ispoštovan garantovao je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, koji je nakon sjednice novinarima izjavio da u RS postoje pravni mehanizmi koji garantuju njegovo provođenje.

Uprkos svim uvjeravanjima ispostavilo se da se dogovor o pojeftinjenju poštovao manje od mjesec dana, te da kontrola i sankcija zbog vraćanja marži na staro nije bilo.

Mada je bilo neznatno i kratkog daha ovo pojeftinje, u potpunosti je ispunilo očekivanja prisutnih na sjednici Vlade 14 juna.

Za SNSD-ovu vlast veoma neprijatni protesti vozača na saobraćajnicama su utihnuli, a naftni lobi je tiho i neprimjetno vratio marže na staro.

Potrošači naviknuti na stalna poskupljenja, ove vješte manevre vlasti i naftnog lobija, nisu ni primjetili jer je premijerkinih pet feninga, predstavljalo samo kap u moru troškova i poskupljenja koja su ih zapljusnula za vrijeme njenog mandata.

(BN)