Home Banjaluka Zaboravljeni mitovi NOVINA U PONUDI: Kralj Vrbas i kraljica Vrbanja mamac za...

Zaboravljeni mitovi NOVINA U PONUDI: Kralj Vrbas i kraljica Vrbanja mamac za turiste

0

Mitovi o kralju Vrbasu i kraljici Vrbanji ili o starom platanu, te druge zaboravljene banjalučke priče predstavljene kroz pozorišne predstave, mini performanse ili igrokaze, novina je koja će se u idućoj godini uvesti u turističku ponudu grada, a čiji je cilj da privuče što veći broj turista u Banjaluku.

Plan Turističke organizacije grada Banjaluka (TOBL) je da te nastupe organizuje uz pomoć Dis pozorišta mladih u sklopu turističkih obilazaka na lokacijama koje se vezuju za teme koje će se prezentovati posjetiocima kao što su Gospodska ulica, na tvrđavi Kastel, te uz obalu Vrbasa.

Novica Bogdanović iz Dis pozorišta mladih je naveo da je, pored članova pozorišta, u pripremi sadržaja koji će biti prezentovan turistima uključen i širi krug saradnika.

– Uključili smo predstavnike Akademije nauka u Banjaluci, koji će s nama pripremati male zanimljive mamce, priče. Plan je da od starih banjalučkih mitova napravimo scenske igrokaze na otvorenom ili kod nas u pozorištu – naveo je Bogdanović.

Tvrdjava Kastel

Prema njegovim riječima, pojedine priče se već pripremaju.

– Jedan od mitova koje ćemo prepričavati je onaj o kralju Vrbasu i kraljici Vrbanji koji pokušavaju da ostvare normalan odnos. To traje vijekovima i onoga dana kada se spoje nastane kataklizma u gradu. Zatim, imamo mit o starom platanu. To je priča o jednom muzičaru koji je bio zaljubljen u divnu gospođu, ali im njihov status nije dozvoljavao da budu zajedno. Onda je on toliko svirao da je na tom mjestu izniklo prelijepo drvo platana – rekao je Bogdanović

Dodao da je da ovi mitovi neće biti jedini jer, kako kaže, u Banjaluci ima dosta priča koje vrijedi ispričati posjetiocima.

– Zamišljeno je da se ti mitovi prezentuju na otvorenom, na originalnim lokacijama, u dogovoru sa turističkim vodičima, koji će voditi grupe kroz Banjaluku, ali u slučaju lošeg vremena to se može prebaciti u prostor Dis pozorišta mladih – precizirao je on.

Pored mitova, kroz predstave ili igrokaze biće predstavljene ličnosti i događaji koji su bili značajni za grad.

Pomoćnik direktora TOBL, Minja Šurlan, rekla je da je potrebno učiniti sve da se stvori što više turističkih proizvoda kako bi se turisti, kojih ima sve više u gradu, što duže u Banjaluci i zadržali.

– Saradnja TOBL i Dis pozorišta mladih je samo prvi korak u realizaciji aktivnosti, koje su predviđene i Sporazumom o saradnji koji su nedavno potpisale ove dvije organizacije – kazala je Šurlanova.

Iz TOBL poručuju da je neophodna snažna i kontinuirana saradnja velikog broja institucija kulture, obrazovanja i turizma kako bi se unaprijedila promocija Banjaluke kao turističkog mjesta.

– Jedan od načina je i unošenjem inovacija, kao što su glumački performansi i pozorišne predstave, što će dodatno obogatiti  turističku ponudu i formirati još jedan u nizu turističkih proizvoda našeg grada – poručuju iz ove organizaciju.

Napomenuli su da je to i jedan od zaključaka nedavno održanog okruglog stola pod nazivom „Unapređenje i proširenje turističke ponude kroz prizmu istorije i kulture grada Banjaluka“. Tom skupu su prisustvovali i predstavnici institucija kulture, turistički vodiči i drugi stručnjaci. Razmijenjene su informacije i kreativne ideje u cilju stvaranja što kvalitetnijeg turističkog proizvoda.

Turistička organizacija grada Banjaluka i Dis – Pozorište mladih Banjaluka organizovali su ovu diskusiju s ciljem zajedničkog djelovanja na polju obogaćivanja i razvoja turističke ponude, zajedničkih projekata, te očuvanje kulturnog identiteta.

Čuvar tradicije

Sa ciljem očuvanja kulturne baštine, ali i upotpunjavanja bogate turističke ponude grada na Vrbasu nedavno je otvorena i radionica – Etno kuća “Duga”, koja je izložbeno-prodajnog karaktera. Otvorena je u Hvarskoj ulici broj 1, u prostoru koji je Grad dodijelio ovom humanitarnom udruženju.

Na toj lokaciji svi zainteresovani mogu da se informišu o narodnoj umjetnosti, tradiciji i običajima ovih prostora.

(Srpskainfo)