Home Vijesti ZABORAVLJENI VETERAN: Sa suprugom i kćerkom 7 godina živi u kontejneru, upitan...

ZABORAVLJENI VETERAN: Sa suprugom i kćerkom 7 godina živi u kontejneru, upitan odlazak na operaciju (FOTO)

0

Životna sudbina „izbjeglice“ i bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Mirka Zorića (70) iz Bosanskog Petrovca, koji danas, teško bolestan, živi sa suprugom Mikom (66) i kćerkom Milenom (37) u kontejneru od 20 kvadrata u Derventi, slična je sudbinama njegovih saboraca.

Za probleme borca prve kategorije VRS-a i njegove porodice, izgleda, niko niti ima sluha ni vremena ni da čuje, a kamo li da ih rješava.

Obraćao se Mirko za pomoć Centru za socijalni rad i uvijek dobijao odgovor da zbog nedostatka novčanih sredstava nisu u mogućnosti da mu značajnije pomognu.

Pomoć ne stiže ni od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike, opštinske boračke, kao i republičke boračke organizacije.

Mirku je za ponedjeljak, 24. decembra, na UKC RS u Banjaluci zakazana operacija srca. Kako on kaže, ukoliko mu se novčano ne pomogne, neće biti u mogućnosti da ode na operaciju.

Protekli rat je prema Mirku bio brutalno surov; ostao je bez oba roditelja i sestre, koji su ubijeni 1995, ostao je bez ognjišta, bez ičega…

Jedinice takozvane Armije RBiH su zauzimanjem Bosanskog Petrovca zarobile Mirkovu suprugu Miku i kćerku Milenu, koje su u zarobljeništvu provele do 26. januara 1996, kada su razmijenjene.

Kad je bilo potrebno stvarati Republiku Srpsku, Mirko je bio tu, od 1992. kada je mobilisan do 1996. kad je demobilisan, punih 42 mjeseca i 8 dana. Danas je zaboravljen, kao i većina bivših pripadnika Drugog krajiškog korpusa.

Mirkov porodični dom iz Prkosa, sela kod Bosanskog Petrovca, zamijenila je improvizovano prekrivena ruševina, koju je bio prisiljen da napusti krajem 2011, zbog povrata imovine ranijem vlasniku. Tada se useljava u kontejner UNHCR, u kojem živi i danas, na minus 10.

Akcija

Pomoći treba, i to što hitnije, za operaciju srca, za lijekove supruzi i kćerki, za normalan smještaj.

Čitavu akciju pomoći Mirku Zoriću vodi Zoran Simić, advokat iz Dervente, koji je već pokrenuo postupak kod opštinskih institucija da se Zorićima dodijeli stan.

U toku je i akcija dobrovoljnih novčanih priloga, i mole se svi oni koji mogu da pomognu Zoriću uplatom novčanih priloga na tekući račun broj 555-008-81430587-37 otvoren kod Nove banke a.d. Banjaluka, na ime Zorić Mirko, Derventa.

(Blic)