Home Vijesti Zašto je dobro biti davalac krvi, spasite život nekome i ostvarite mnoge...

Zašto je dobro biti davalac krvi, spasite život nekome i ostvarite mnoge povlastice

0

Većina dobrovoljnih davalaca krvi u Srpskoj ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lijekovi i specijalističke usluge.

Zdravstveno osigurani dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj koji su krv darivali više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje odnosno koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta oslobođeni su plaćanja participacije ukoliko od posljednjeg davanja krvi nije prošlo više od godinu dana.

Dobrovoljni davaoci krvi ne plaćaju ni participaciju za lijekove na A listi, a za lijekove na B listi plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto referentne cijene lijeka.

Ukoliko žele skuplji lijek drugog proizvođača sa A liste, onda plaćaju razliku između referentne i cijene željenog lijeka.

Farmaceuti u apotekama su obavezni da osiguraniku ponude lijek sa referentnom cijenom, a na insistiranje pacijenta mogu izdati skuplji lijek, što znači da osiguranik pristaje na doplatu.

(Srpska Cafe)